Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.06

A közlekedők rémálmai: több vadbaleset egy nap alatt Zalában

Zala megyében tegnap több olyan anyagi káros baleset történt, ahol vadon élő állatokkal ütköztek össze a gépjárművek.

A 75-ös számú főúton Alsópáhok irányából Keszthely felé közlekedett 2020. május 4-én a reggeli órákban egy 29 éves vaszari férfi egy Skoda típusú személygépkocsival. Haladása során egy őzbak ugrott a járműve elé, melyet elütött.

zala-megye-vadbaleset-2020-3.png

Nem sokkal később, a 74-es számú főútvonalon a délelőtti órákban egy 55 éves pusztaedericsi férfi közlekedett egy Volkswagen típusú gépkocsival, amikor egy szarvasbika ugrott járműve elé, és az ütközést már nem tudta elkerülni.

Délután 17 óra 35 perckor a 75-ös számú főútvonalon haladt busszal egy 31 éves férfi, Lenti-Mumor irányából Nova felé, amikor egy őzbak ugrott járműve elé, és összeütköztek.

zala-megye-vadbaleset-2020-1.jpg

Szintén a 75-ös számú főúton 17 óra 45 perckor, Bak és Baktüttös között közlekedett Iveco típusú gépjárművel egy 37 éves vörsi férfi, amikor egy őz suta elé ugrott, és elütötte.

Este, 21 óra 30 perckor a 7532-es számú úton, Kehidakustány irányából Zalaszentgrót felé közlekedett egy 73 éves férfi Opel típusú autójával. Haladása során egy őz ugrott járműve elé, az ütközést már itt sem tudta elkerülni a jármű vezetője.

Egyik balesetben sem történt személyi sérülés.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a következőket javasolja a balesetek megelőzése érdekében:

- Haladása során fokozottan figyeljen, hogy időben észlelje a vadon élő állatokat!
- Szereljen vadriasztót járművére!
- Fontos, hogy a vezető folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát. Amennyiben vadat lát, lassítson, hiszen a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek!
- Ha mégis, hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
- Azokon az útszakaszokon, ahol fokozottan kell számolni vadak jelenlétével, figyeljék az erre figyelmeztető jelzőtáblákat, és csökkentsék sebességüket és körültekintően közlekedjenek! -
hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.