Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.02

A kanizsai bolhapiacon vett jogosítvánnyal bukott le Nagykanizsán és Letenyén is

Egy 27 éves, büntetlen előéletű pákai férfi évekkel korábban sikertelen KRESZ tanfolyamon vett részt, így le is mondott arról, hogy legális úton szerezzen vezetői engedélyt. Amikor 2020 januárjában ismerőseitől arról értesült, hogy a nagykanizsai bolhapiacon egy árustól illegális úton lehet jogosítványt szerezni, kapcsolatba lépett ezzel az ismeretlen személlyel, akit 2 000 Euró ellenében megbízott azzal, hogy szerezzen a részére egy hamis ukrán vezetői engedélyt.
A hamis okmány kiállítása érdekében a férfi a megbízott személy részére átadott egy kisméretű igazolványképet, valamint aláírt egy A4-es méretű lapot.

jogositvany-uj-szabalyok.jpg

(A fotó illusztráció)

A férfi a saját személyi adataival kitöltött, fényképével ellátott, ukrán honosságú hamis vezetői engedélyt 2020 februárjában vette át, melyhez kapott még egy hamis - Munkács kiállítási helyű, és 2018. május 2. napjára keltezett, munkáltatóként egy konkrét vállalkozást feltüntető - magyar és ukrán nyelvű munkaszerződést is.

A férfi 2020. július 18-án egy Suzuki Swift típusú személygépkocsival közlekedett Pákán, amikor rendőri intézkedés alá vonták. Vezetői jogosultságát a hamis ukrán vezetői engedéllyel igazolta, azonban sem ekkor, sem a vele szemben a Lenti Rendőrkapitányságon közúti közlekedési szabályok megsértése miatt lefolytatott eljárásban nem fedezték fel a hamis okiratot.

2021. február 1-én 13 óra 55 perckor viszont a személygépkocsival közlekedő férfit Letenye belterületén ismét rendőri intézkedés alá vonták, ekkor vezetői jogosultságát ismét a hamis ukrán vezetői engedéllyel igazolta és - a hitelesség látszatának fenntartása érdekében - külföldi munkavállalásának alátámasztására az intézkedő rendőrnek átadta a szintén hamis ukrán munkaszerződést is.

A rendőri akció keretében végzett nyilvántartási ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy a fenti sorszámmal kiadott vezetői engedély nem létezik, továbbá hogy a férfi Magyarországon kiállított vezetői engedéllyel és útlevéllel sem rendelkezik.

A férfivel szemben közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a napokban emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség - tájékoztatta honlapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.