Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.17

A 21. Férfinapot rendezték meg Kistolmácson

Szombaton immár 21. alkalommal rendezték meg a Férfinapot a Zala megyei Kistolmácson. Mint Birkás Zoltán polgármestertől megtudtuk, ezt azért szervezik meg, mert van Nőnap is, így hát egykoron úgy döntöttek, legyen egy olyan nap is, amikor csak a férfiakat ünneplik meg.

 

kistolmacs-ferfinap-1.jpg

(Dőlt a májusfa Kistolmácson)


A Férfinapot - jellemzően smiley - Ivó nap környékén rendezik meg az erdők, dombok ölelte faluban. Elsőként annak a májusfának a kivágása történt meg, amelyet április 30-án állítottak fel a kemping mellett lévő parkolóban, a motoros emlékmű környékén. A hagyomány szerint ezt régen fejszével vágták ki, de ez Kistolmácson motoros fűrésszel történt meg, mert a településen nagyon sokan dolgoznak favágó brigádokban az erdőn. A fa tetejére hagyományosan egy, a kistolmácsi hegyen termett fehérbort tartalmazó üveget kötöttek fel. A változékony idő ezúttal közbeszólt, így a fakivágás után a felújított kultúrházban folytatódott a program, ahol a polgármester által főzött ízletes, csülkös babgulyást fogyasztotta el a több mint 30 kistolmácsi férfiember. Az ételhez a kenyéren kívül finom kiflicskéket is felszolgáltak, amelyeket a kistolmácsi asszonyok, lányok készítettek a jeles alkalomra. Ilyenkor megbeszélték a jövő feladatait is, hiszen ezzel az eseménnyel megkezdődött a nyári szezon, amelyre már nagyon készülnek a kis faluban.

 

kistolmacs-ferfinap-2.jpg

(A kivágott májusfa a kistolmácsi motoros emlékmű előtt. A fotón szerepelnek (b-j) Németh Norbert, Horváth Ferenc, Orsós Zoltán, Szakony Roland, Orsós József, Orsós Sándor, Birkás Zoltán polgármester, Takács Tibor)


Többek között 56 ládába helyeztek ki virágokat (jegecske, futómuskátli) Kistolmács teljes területén.
A faluvezető elmondta még, a kemping és a tó környékét rendbe tették és elindult a mezőgazdasági projektjük is, amelyben 11 kistolmácsi kapott munkát. A programban 2,5 hektár területen kukoricát, burgonyát, olajtököt és konyhakerti növényeket termesztenek, melynek jelentős részét eladják, így némi haszonhoz is jut Kistolmács - mondta a Letenye Médiának Birkás Zoltán polgármester. Az eseményen jelen volt Farkas Szilárd letenyei polgármester, aki egyben a Kistolmács Jövőjéért Közhasznú Egyesület elnöke is.