Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.22

7 éve fegyházban ül, onnan verte át a nagykanizsai nőt

A 2013 óta a Szegedi Fegyházban raboskodó 30 éves többszörös visszaeső férfi ózdi barátnőjével rendszeresen tartotta a kapcsolatot, aki 2018 tavaszán jelezte a férfinek, hogy rossz anyagi helyzetbe került, ezért telefonkártyáit sem tudja feltölteni.  

A férfi felajánlotta, hogy el tudja neki intézni az általa megadott hívószámok egyenlegeinek feltöltését, oly módon, hogy a büntetés-végrehajtási intézetből ismeretlen személyeket fog felhívni, akiket nyeremény ígéretével arra vesz rá, hogy bankautomatán keresztül telefonegyenleg feltöltést intézzenek az általa megadott hívószámokra, melyekről azt állítja majd, hogy azok a nyeremény átvételéhez szükséges aktiváló kódok.

borton-telefon.jpg

Megállapodásuknak megfelelően a férfi vetetett egy SIM kártyát a nővel és azt korábbi barátnője személyi adataival regisztráltatta be úgy, hogy a volt barátnő adatainak felhasználásáról nem tudott, illetve ahhoz nem járult hozzá. A férfi a börtönből egy becsempészett IMEI számú telefonkészülékről egy nagykanizsai hölgyet hívott fel, akinek valótlanul azt állította, hogy a telefonszolgáltató gépi sorsolásának eredményeként 75 000 Ft-os nyereményben részesül.

A férfi arra kérte a sértettet, hogy keressen fel egy bankautomatát, és az általa megadott kódok beütését követően, 72 órán belül sms-ben fogják értesíteni a nyereményösszeg átutalásáról. A sértett a kérésnek eleget tett és felkereste a lakóhelyéhez legközelebb eső bankautomatát, ahol a férfi instrukcióit 75 000 Forint értékű feltöltést végzett a megadott telefonszámra.
A műveletek végrehajtása közben a sértett nem észlelte, hogy egyenlegfeltöltést hajtott végre, arról csak utólag a pénzintézet tájékoztatása nyomán szerzett tudomást.

A férfi zárkatársa kérésére a börtönből, becsempészett telefonjáról 2018 májusában egy hőgyészi hölgyet hívott fel találomra, akinek valótlanul azt állította, hogy a számítógépes sorsolás eredményeként 75 000 Ft-os nyereményben részesül. A nyeremény átvétele érdekében arra kérte a sértettet, hogy keressen fel egy bankautomatát, és hajtsa végre az általa adott instrukciókat.

A nő a kérésnek eleget tett és felkereste a lakóhelyéhez legközelebb eső bankautomatát, ahol követve a férfi által közölt instrukciókat 75 000 Forint értékű feltöltést végzett az egyik megadott telefonszámra, míg 15 000 Forint értékű feltöltést végzett egy másik telefonszámra.

A férfi tájékoztatta a sértettet, hogy nyereménye érkezéséről sms-ben fog értesülni. A műveletek végrehajtása közben a sértett nem észlelte, hogy egyenlegfeltöltést hajtott végre, arról csak utólag a pénzintézet értesítése alapján szerzett tudomást.

Az elkövető a sértetteket jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette azzal, hogy magát oly módon tüntette fel, mint aki egy távközlési szolgáltató érdekkörébe eljárva, a cég által meghirdetett nyereményjáték sorsolásának eredményéről tájékoztatja a sértetteket, holott a nyereményjáték valójában nem létezett. A férfi a telefon szolgáltatóval semmiféle kapcsolatban nem állt, célja az volt, hogy a sértettek az általa meghatározott telefonszámokra egyenlegfeltöltést végezzenek.

A férfi barátnője tudomással bírt arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó, jövedelemmel nem rendelkező bűntársa más személyek tévedésbe ejtésével fog telefon egyenleg feltöltéseket intézni, melyhez – anyagi haszonszerzés végett - szándékosan segítséget nyújtott azzal, hogy megvásárolta és más személy adataival visszaélve beregisztrálta, illetve megadta a feltöltéssel érintett hívószámokat.

A férfi más, nem zalai illetőségű sértettek személyes adatait is jogosulatlanul használta fel újonnan vásárolt SIM kártyák telefonszolgáltatóhoz való beregisztrálásakor.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben csalás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.