Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.14

39 rendbeli csalás: nagykanizsai, becsehelyi, murarátki gazdákat is átvert a zalai marhakupec

Egy 1969-ben született zalatárnoki férfi 1995-től kezdődően egyéni vállalkozóként szarvasmarha-felvásárlással foglalkozott. E tevékenysége keretében Vas, Zala és Somogy megyei szarvasmarha-tenyésztőktől rendszeresen szarvasmarhákat vásárolt fel, majd azokat vágóhidakon értékesítette.

A gyanúsított az állatok egy részéért azonnal, készpénzzel fizetett, ám egyes tenyésztőkkel úgy állapodott meg, hogy az állatok árát utólag, jellemzően 30 napos határidőben fizeti meg a részükre. A gyanúsítottnak 2010. évtől kezdődően anyagi nehézségei támadtak, ezért az általa korábban felvett hitelek törlesztőrészleteit nem tudta fizetni és az adóhatósággal szemben is jelentős adótartozást halmozott fel.

A gyanúsított az anyagi nehézségek áthidalása érdekében 2016. év végétől egyes tenyésztőktől már úgy vett át szarvasmarhákat értékesítésre, hogy az átvételkor tudatában volt annak, hogy az állatok vételárát nem, vagy csak részben lesz képes kifizetni. A gyanúsított az állatokat utólagos fizetés ígéretével átvette a tenyésztőktől, ám az értük a vágóhidakat üzemeltető cégektől kapott vételárnak a jutalékkal csökkentett összegét nekik nem fizette ki, hanem azt a saját megélhetésére, illetve korábbi tartozásainak a rendezésére fordította. A gyanúsított ezen tenyésztőket az állatok átvételekor fizetési képessége és szándéka tekintetében, jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette.

szarvasmarha.jpg

1./ A gyanúsított 2018. január 18-án megvásárolta és elszállította a murarátkai lakos sértettől a 300.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

2./ A gyanúsított 2018. január 3-án megvásárolt és elszállított egy beleznai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 470.490,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

3./ A gyanúsított 2017. december 5-én megvásárolta és elszállította a gellénházi lakos sértettől a 66.310,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.      
        
4./ A gyanúsított 2018. január 24-én megvásárolta és elszállította a pusztamagyaródi lakos sértettől a 186.320,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

5./ A gyanúsított 2018. január 4-én megvásárolta és elszállította a pálfiszegi lakos sértettől a 253.200,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

6./ A gyanúsított 2017. novemberében megvásárolt és elszállított egy zalabaksai sértettől 2 bikaborjút. A gyanúsított az egyik borjú árát kifizette a sértettnek, míg a másik borjúval kapcsolatban azt az ígéretet tette, hogy annak vételárát, 130.000,- Ft-ot a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a borjút eladta egy kálócfai lakosnak, azonban annak vételárát nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

7./ A gyanúsított 2017. október 16-án megvásárolta és elszállította a becsehelyi lakos sértettől a 2 db szarvasmarháját 500.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídon értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

8./ A gyanúsított 2017. december 11-én megvásárolta és elszállította a cserszegtomaji lakos sértettől a 434.074,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

9./ A gyanúsított 2017. július 26-án, illetve július 31-én megvásárolt és elszállított egy nagykanizsai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 500.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

10./ A gyanúsított 2017. október 3-án megvásárolt és elszállított egy dióskáli lakos sértettől 7 db bikaborjút és 9 db üszőborjút 2.847.947,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát legkésőbb 2017. október 20-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

birosag.jpg

11./ A gyanúsított 2018. január 3-án, február 26-án és március 8-án megvásárolt és elszállított egy galamboki lakos sértettől összesen 5 db szarvasmarhát 400.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

12./ A gyanúsított 2017. december 5-én és december 13-án megvásárolt és elszállított a csokonyavisontai sértettől 12 db szarvasmarhát 837.770,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.    
                    
13./ A gyanúsított 2017. augusztus 7-én megvásárolta és elszállította egy marcali lakos sértettől a 70.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.    
                
14./ A gyanúsított 2017. év augusztusában és novemberében megvásárolt és elszállított egy novai lakos sértettől 16 db bikaborjút 2.879.184,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.
         
15./ A gyanúsított 2018. február 5-én megvásárolta és elszállította egy lenti lakos sértettől a 300.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

16./ A gyanúsított 2017. december 28-án megvásárolta és elszállította egy kustánszegi lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.
                
17./ A gyanúsított 2017. február 25-én, július 11-én és augusztus 1-jén megvásárolt és elszállított egy zalaszentjakabi lakos sértettől 3 db szarvasmarhát 350.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.
       
18./ A gyanúsított 2018. január 11-én megvásárolt és elszállított egy bókaházai lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 600.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

9./ A gyanúsított 2017. július 26-án és augusztus 28-án megvásárolt és elszállított a  egy bókaházai sértettől 2 db szarvasmarhát 430.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

20./ A gyanúsított 2017. év közepén megvásárolt és elszállított egy zalaszentgróti lakos sértettől 3 db szarvasmarhát 1.000.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 500.000,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

21./ A gyanúsított 2018. január 15-én és március 29-én megvásárolt és elszállított a egy szombathelyi sértettől 3 db szarvasmarhát 140.259,- Ft értékben azzal, hogy azok vételárát 2018. február 13-ig, illetve április 26-ig fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

22./ A gyanúsított 2017. május 17-én megvásárolt és elszállított egy sértett rumi telephelyéről 3 db szürkemarhát 650.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát egy héten belül kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

23./ A gyanúsított 2017. november 9-én megvásárolta és elszállította egy belegi lakos sértettől a 248.062,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát 2017. december 20-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem fizette ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

24./ A gyanúsított 2017. július 3-án megvásárolt és elszállított egy felsőszenterzsébeti lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 700.350,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a későbbiekben fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.850,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 199.500,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

25./ A gyanúsított 2018. év tavaszán megvásárolta és elszállította egy velemi lakos sértettől a 60.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

26./ A gyanúsított 2017. február 8-án megvásárolta és elszállította egy somogyszentpáli lakos sértettől a 173.600,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban az érte kapott vételárból csak 50.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 123.600,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.   
                       
27./ A gyanúsított 2018. év februárjában megvásárolt és elszállított egy vései lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 661.906,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

28./ A gyanúsított 2018. március 13-án megvásárolta és elszállította egy holládi lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

29./ A gyanúsított 2017. november 2-án megvásárolt és elszállított a egy nagykorpádi Bt. sértettől 5 db szarvasmarhát 757.281,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban az értük kapott vételárból csak 500.000,- Ft-ot fizetett ki a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 257.281,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

30./ A gyanúsított 2017. október 18-án megvásárolta és elszállította egy ötvöskónyi lakos sértettől az 52.762,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát 2017. október 24-ig fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

31./ A gyanúsított 2016. novemberében és 2017. februárjában megvásárolt és elszállított egy pusztaedericsi lakos sértettől 10 db szarvasmarhát 1.800.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 500.000,- Ft-ot adott át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 1.300.000,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

32./ A gyanúsított 2018. áprilisában megvásárolta és elszállította egy petrikeresztúri lakos sértettől a 200.000,- Ft értékű szarvasmarháját azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.     
   
33./ A gyanúsított 2017. december 13-án megvásárolt és elszállított egy becsvölgyei lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 200.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

34./ A gyanúsított 2018. január 30-án megvásárolt és elszállított egy nemessándorházai lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 1.780.257,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

35./ A gyanúsított 2017. év nyarán megvásárolt és elszállított egy körmendi lakos sértettől 2 db szarvasmarhát 600.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.                      
                                         
36./ A gyanúsított 2017. december 6-án megvásárolt és elszállított egy szalafői lakos sértettől 8 db szarvasmarhát 1.700.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

37./ A gyanúsított 2017. december 6-án megvásárolt és elszállított egy szalafői lakos sértettől 1 db szarvasmarhát 300.000,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy annak vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhát a vágóhídra vitte, ahol azt értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

38./ A gyanúsított 2017. április 18-án megvásárolt és elszállított egy magyarszecsődi lakos sértettől 4 db szarvasmarhát 3.704.400,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát 2017. június 3-ig kifizeti. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárból csak 2.000.000,- Ft-ot utalt át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott 1.704.400,- Ft kár a nyomozás során nem térült meg.

39./ A gyanúsított 2017. december 4-én megvásárolt és elszállított egy vashosszúfalui lakos sértettől 4 db szarvasmarhát 868.507,- Ft értékben azzal az ígérettel, hogy azok vételárát a vágási minősítést követően fizeti ki. A gyanúsított a szarvasmarhákat a vágóhídra vitte, ahol azokat értékesítette, azonban a fenti vételárat nem adta át a sértettnek. A bűncselekménnyel okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség 39 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.