Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.25

3 évet kaphat, mert fémhulladéknak adta le műszakis kocsiját

Egy 41 éves  zalaszabari férfi 2017. július 12-én színlelt autóbérleti szerződést kötött egy  Kft-vel melynek értelmében a terhelt birtokába került egy KIA Sephia típusú gépjármű. A vádlott és a bérbe adó ténylegesen már ekkor abban egyeztek meg, hogy az autót a férfi megvásárolta, de az adásvételi szerződés elkészítésére akkor nem került sor.

birosag.jpg

Később a gépjármű vonatkozásában kiállításra került 2017. július 20-i keltezéssel egy adásvételi szerződés, amely értelmében  a férfi lett a gépjármű tulajdonosa.

Az autót a férfi a következő néhány hétben használta, nem sokkal később azonban az elromlott,  ő pedig úgy ítélte meg, hogy az autó javítása gazdaságosan nem megoldható, ezért annak eladása mellett döntött.

A férfi 2017. július 12-t követően, de 2017. augusztus 14-ét megelőző időszakban - pontosabban meg nem állapítható időben - lakóházának  udvarán a gépjárműről leszerelte mindkét rendszámtáblát, amik aztán a lakóház padlásán kerültek elhelyezésre. A férfi  a gépjárművet ezt követően úgy adta el fémhulladékként, illetve alkatrészként, hogy a vevőt nem tájékoztatta arról, hogy a gépjármű továbbra is forgalomba van helyezve, illetve érvényes műszaki engedélye is van.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat, mert  a Btk. 347 § a./ pontja szerint   aki egyedi azonosító jelet  eltávolít, vagy meghamisít (rendszám), ezen bűncselekményt követi el, melynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés - értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.