Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.08

2,8 milliárdból fejlesztik a Mura árvízvédelmi szakaszát

Bruttó 2,8 milliárd forint összköltséggel fejlesztik a Mura árvízvédelmi szakaszát Murakeresztúr térségében. A projekt az Európai Unió Kohéziós Alap 85 százalékos támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósul meg. Az alapkövet szerdán helyezték el a murakeresztúri öblözetben.

 

mura-arviz.jpg

(Árvízi védekezés Murarátkán 2014-ben)

 

A KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében megvalósuló projekt a megfelelő árvízi biztonságot szolgálja a térségben - emelte ki Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

 

A prognózis szerint az elkövetkezendő 100 évben jelentősen emelkedni fog a hőmérséklet, az évszakok közötti csapadékeloszlás - miközben az éves csapadékmennyiség nem változik - akár 30-40 százalékkal is eltolódhat. Emiatt egyre gyakrabban fordulhat elő árvíz, belvíz, aszály.

 

A klímaváltozási forgatókönyvek azt jelzik, hogy a folyók soha nem látott magasságban tetőznek, ezáltal nő az árvízi kockázat, a lakosság biztonsága pedig csökken -figyelmeztetett.


 
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Nyuduvizig) vezetője, Gaál Róbert arra emlékeztetett, hogy a Murán a jelenlegi árvízi töltések nem felelnek meg sem a jogszabályi előírásoknak, sem az elvárt biztonsági értékeknek. A 2014-es árvíznél csak óriási erőfeszítéssel, nagy létszámmal és technikával sikerült védekezni az árvíz ellen – indokolta a beruházás szükségességét az igazgató.   

 

A projekt keretében a Mura bal parti töltését 4,4 kilométeres szakaszon, a Principális-csatorna jobb parti töltését pedig további 5 kilométeres szakaszon építi át a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező.     

 

Murakeresztúron a lakosság 80 százaléka, mintegy 1500 ember él árvízzel veszélyeztetett területen. A folyó árvízvédelmi szakaszának fejlesztésével jelentősen megnő az élet- és vagyonbiztonság.  

<