Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.25

135-el hajtott Zalában, utasa meghalt

2017. október 7-én 16 óra 15 perckor a 7405. számú mellékúton közlekedett P. (férfi) kb. 130-135 km/óra sebességgel az M...-... forgalmi rendszámú személygépkocsival Teskánd irányából Dobronhegy felé.
Utasként a jármű jobb első ülésén barátját, Sz.-t szállította, akinek a biztonsági öve nem volt bekapcsolva.

teskand-halalos-baleset.jpg

Ezen időpontban nappali látási viszonyok voltak, az úttest száraz, a forgalom pedig gyér volt.
Amikor a terhelt a járművel a mellékút 5. km-szelvényébe, egy jobbra ívelő útkanyarulatba ért, a megengedett sebesség jelentős túllépése miatt a jármű a kanyarban megcsúszott, a terhelt elvesztette a jármű feletti uralmát, s az úttest jobb oldali forgalmi sávjában keresztbe fordult.
Ezt követően a személygépkocsi letért a jobb oldali vízelvezető árokba, ott az árok külső falának csapódott, aztán az óramutató járásával ellentétes irányba megpördült, majd bal hátsó részével a vízelvezető árok melletti telefonvezetéktartó oszlopnak ütközött, ezt követően az úttestre visszavágódva a tetejére borulva állt meg. A jármű a sodródás kezdetétől megállásáig kb. 117 métert tett meg.  
A baleset következtében Sz. sértett a helyszínen meghalt, a terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
A sértett halálának közvetlen oka a baleset során elszenvedett sérülések talaján bekövetkezett politraumatizáció volt. A sértett halála és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.
A baleset oka az volt, hogy a terhelt magatartásával megszegte a Kresz 26. § (1) bekezdés a) pontjának ac) alpontjában foglaltakat, mert a 90 km/óra megengedett sebességet jelentősen túllépve legkevesebb kb. 130-135 km/óra sebességgel haladt egy olyan jobbra ívelő kanyarban, amelynek a kicsúszási határsebessége kb. 98 km/óra volt, s ennek következtében a jármű a kanyarban kisodródott és irányíthatatlanná vált.
P. terheltet közúti baleset okozásának vétségével vádolják - olvasható a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratában. (Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)