Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.02

12 millióval húzta le a 85 éves német férfit a 29 éves keszthelyi nő

Az 1991-ben született keszthelyi nő 2017. júliusában ismerkedett meg Keszthelyen az akkor 85 éves német állampolgárral, aki ebben az időszakban magyarországi pihenését töltötte. A nő rövid idő alatt az idős férfi bizalmába férkőzött, elérhetőséget cseréltek, majd azt is megbeszélték, hogy a nő a jövőben házvezetőnői feladatokat láthat el a nyugdíjas németországi otthonában.

2017. augusztus hó végén – pár napos időtartamra – a csaló nő Németországba utazott, ahol azonban a munkaviszonyra vonatkozó megállapodás ez alkalommal még nem jött létre közte és a férfi között; ellenben a nő a férfivel ezt követően is kapcsolatban maradt, részére üdvözlő lapokat küldött, mellyel annak bizalmát továbbra is fenntartotta.

 

hazvezetono.jpg

(A fotó természetesen csak illusztráció. Pixabay)

A nő rájött, hogy az idős német férfi jó anyagi körülmények között él, ezért amikor az 2018. év augusztus hónapjában azzal utazott Magyarországra, hogy Hévízen házat vásárol magának, azt javasolta neki, hogy az ingatlan kerüljön az ő tulajdonába, mivel ez esetben a tulajdonszerzés kedvezőbb illetékfizetés alá esik. Amikor a férfi a kérést megtagadta, a nő – jogtalan haszonszerzési céllal – valótlanul azt állította a sértett előtt, hogy egy magánklinikán elvégzendő, súlyos nőgyógyászati műtét előtt áll, melynek elvégzéséhez sürgősen 3.000,- EUR pénzösszegre van szüksége.

A nő rábírására a férfi 2018. szeptember 10-én a kért összeget átutalta a nő devizaszámlájára, ahonnan a keszthelyi csaló a pénzt felvette, majd egyéb célokra fordította. A következő hónapokban a férfi folyamatosan kérte annak igazolását, hogy az átutalt összeget valóban orvosi műtétre használta fel, ezért a nő egy budapesti építőipari cég nevében kiállított, 2018. november 23-i keltezéssel ellátott, valótlan tartalmú készpénzfizetési számlát küldött meg és használt fel a férfi felé, amelyen szolgáltatásként „operáció”, ellenértékként 3.000,- EUR került feltüntetésre.

A magyar nyelvet nem ismerő férfi a számla alapján megnyugodott, a nővel továbbra is tartotta a kapcsolatot. A férfi bizalmát fenntartandó, a nő Németországba küldött leveleiben közös jövőről, illetve házassági szándékáról biztosította a nála közel 60 évvel idősebb férfit.

Amikor a férfi 2019. március hónapjában ismételten Magyarországra érkezett és a férfivel találkozott, újra felmerült köztük annak lehetősége, hogy a nő házvezetőnői feladatokat látna el Németországban. A nő ígéretet tett, hogy mindenképpen kiutazik a férfihez és 3 évi időtartamra vállalja a munkát, azonban a 3 évi munkadíjat előre, egy összegben kéri tőle.

Kérését a nő azzal a valótlan állítással indokolta, hogy az édesanyja házát terhelő jelzáloghitelt ebből az összegből tudja kiegyenlíteni. A nő rábírására a férfi a kért 25.000,- EUR összeget 2019. április 16-án átutalta a nő devizaszámlájára, ahonnan a csaló a pénzt felvette és egyéb célokra fordította. A nőnek szándékában sem állt munkavégzés céljából a férfihez utazni, őt folyamatosan tévedésben tartotta; amikor a férfi telefonon érdeklődött, hogy mikor érkezik meg hozzá, mindig különböző egészségügyi problémákra hivatkozott.

A károsult hiszékenységét kihasználva a nő 2019. augusztus 27-én arra is rávette a férfit, hogy további 9.500,- EUR összeget utaljon át a részére, állítva, hogy egy ingatlan tulajdonszerzési illetékét kell kifizetnie. Az indok ezúttal is valótlan volt, azonban a megtévesztés hatására a férfi a kért összeget a fenti napon átutalta, majd a pénzt a terhelt felvette és elköltötte.

A férfi előtt ezután vált világossá, hogy feltehetően csalás áldozata lett, ezért 2019. október hó elején Magyarországra utazott és annak igazolására szólította fel a nőt, hogy a pénzt valóban a kért célokra használta fel. A nő ekkor egy valótlan tartalmú, az OTP Bank logóját tartalmazó „hitelkivonatot” adott át a férfinek, amelyen azonban pontosan nem azonosítható adatok voltak, de szerepelt rajta 25.000,- EUR összeg is. A nő által felhasznált okiratot a sértett 2019. október 3-án ellenőrzés céljából bemutatta az OTP Bank keszthelyi fiókjában, ahol azonnal megállapították, hogy az irat valótlan tartalmú és pénzügyi szempontból értelmezhetetlen adatokat tartalmaz. A férfi a továbbiakban már nem tudta felvenni a kapcsolatot a nővel.

A nő szándéka mindvégig arra irányult, hogy az idős kora miatt könnyen befolyásolható, a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes férfit – jogtalan haszonszerzés céljával – tévedésbe ejtve pénz átadására bírja rá, így folytatólagos cselekményével a férfinek összesen 37.500,- EUR (adott napi árfolyamon számítva 12.095.390,- Ft) kárt okozott, ami nem térült meg.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.