Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.11

100 ezer forint nyomravezetői díj! Tiszti kardot loptak a Bázakerettyei Olajmúzeumból

Mai napon derült ki, hogy a bázakerettyei Olajipari Múzeumból ismeretlen tettes eltulajdonította dr. Papp Simon geológus tiszti kardját.

Annak a személynek, aki a karddal kapcsolatban érdemi információval tud szolgálni, 100.000 forint nyomravezetői díjat ajánlunk fel.

Kérünk mindenkit, hogy a posztot ossza meg és legyen a közösség a segítségünkre, hogy megtalálhassuk.
Köszönjük !

Csatlós Csilla és Szalai Géza. Telefonszám: 06/30/288-3616 (Csatlós Csilla, Bázakerettye Polgármestere)

(Forrás: Bázakerettye hivatalos Facebook oldala)

Információink szerint "hozzá nem értők" lophatták el a Bázakerettye irányából Budafa felé kanyarodó út melletti olajmúzeumból a kardot, hiszen például Papp Simon geológus kalapácsának nagyobb az eszmei értéke, mint a kardnak. A kalapács viszont a helyén maradt.

A múzeumban kedden reggel fedezték fel a lopást, az ügyben a rendőrség is nyomozást indított.

bazakerettye-olajmuzeum.jpg

(Papp Simon ellopott kardja remélhetőleg hamar visszakerül a bázakerettyei múzeum tulajdonába)

Papp Simont az úgynevezett MAORT perben 1948-ban vette őrizetbe az ÁVÓ.

Vádlói szerint Papp Simon szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, a dokumentációkat meghamisította, a termelést visszafogta, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Az amerikai vezetőket, akik letartóztatás után beismerő vallomást tettek, a határra kísérték és kiutasították az országból.

Az amerikaiak Bécsben közjegyzők előtt eskü alatt vallották, hogy a beismerő vallomást kényszer alatt tették, ezért azt semmisnek tekintik. Az Egyesült Államok kormánya hivatalos jegyzékben tiltakozott a letartóztatások és a per lefolytatása ellen. A pert a „koncepciós” perek forgatókönyve alapján folytatták le, kikényszerített vallomásokkal, hamis tanúskodásokkal támasztották alá.

A budapesti népbíróság külön tanácsa „a demokratikus államrend megdöntésére irányuló bűncselekmény” miatt Papp Simont halálra, társait 4 és 15 év közötti fegyházra ítélte. 1949-ben Papp Simon büntetését kegyelemből életfogytiglani fegyház büntetésre változtatták és kizárták az MTA tagjai közül, családját kitelepítették. Papp Simont a börtönben is dolgoztatták az olajipari terveken, sőt a recski kényszermunka tábor vízellátásának megvalósítását is vele terveztették meg.

1955 júniusában a börtönből szabadon engedték és munkát vállalhatott. Az OKGT a kutatási dokumentációk rendezését bízta rá, ahol 1962-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig dolgozott. Kárpótlására és teljes rehabilitációjára nem került sor. 1970-ben bekövetkezett halála után 1989-ben állították helyre akadémiai tagságát, majd 20 évvel halála után (posztumusz) Széchenyi-díj kitüntetésben részesítették az első magyar ipari jelentőségű kőolaj előfordulás feltárásáért, mellyel hazánk kőolajtermelő országgá vált - írja róla többek között a Wikipédia.