Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.29

10 millióval verte át a zalai férfit a kamu autókereskedő

A 38 éves büntetett előéletű férfi vádlott 2017. év őszén ismerkedett meg Keszthelyen G. Z. sértettel, aki előtt sikeres vállalkozónak, több gazdasági társaságban érdekelt befolyásos személynek állította be magát, melynek során a sértett számára meggyőzően beszélt arról, hogy korábban több száz külföldről behozott személygépkocsi adás-vételét bonyolította le.

bmw.jpg

A férfi szavának hitelt adva a sértett 2018. február 6-át megelőzően 16.700,- EUR készpénzt adott át a csaló részre egy BMW X1 típusú személygépkocsi külföldön történő megvásárlása céljából, majd rövid idő múlva a terhelt további gépkocsik – egy Mercedes ML és 4 darab Volkswagen Passat – kedvező megvásárlási lehetőségét vázolta a sértett előtt, melynek alapján a sértett 3 részletben további 15.500,- EUR készpénzt adott át a részére.

A hazudós csalónak nem is állt szándékában a gépkocsik megvásárlása és Magyarországra behozatala, illetve arra lehetősége sem volt; mivel a terhelt ez időben más büntetőeljárás hatálya alatt állt, az általa elmondottak kifejezetten a sértett tévedésbe ejtésére irányultak, az átvett pénzt saját egyéb céljaira fordította.

A férfi ennek ellenére folyamatosan arról biztosította a sértettet, hogy a járművek behozatala rendben zajlik, majd egyéb problémákra (külföldi cégének adóellenőrzése, vámolási eljárás elhúzódása stb.) hivatkozott, végül 2018. február 6-án a sértett felé tartozást elismerő nyilatkozatot tett, illetve megígérte a pénz visszafizetését, amelynek azonban ezt követően sem tett eleget.

A sértettnek összesen 32.200,- EUR (2018. február 6-i középárfolyamon számítva 9.987.152,- Ft) kárt okozott, ami nem térült meg. Az ügyben a  Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben - értesült honlapunk dr. Dr. Jánky Judittól, a Zalaegerszegi Törvényszék főügyészségi ügyészészétől, helyettes-szóvivőtől.