Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.05

1 hónap alatt 4 milliós kárt okozott a piromániás zalai gyújtogató

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság azt férfit, aki egy hónap leforgása alatt több mint 4 milliós kárt okozott gyújtogatással és falfirkákkal.
Az ügyész - a tűzvizsgálati igazságügyi szakértő megállapításai alapján - több ponton módosította a vádiratban foglaltakat, hangsúlyozva milyen további veszélyeket okozhatott volna a tűz továbbterjedése.

A vádlott 2019 októberében hat esetben gyújtott meg szemetes konténereket megyeszékhelyi ingatlanoknál. Ebből egy esetben a meggyújtott szemetes egy irodaként funkcionáló ingatlan előtt állt, melynek ablakai fából készültek, szövet ablakredőnnyel felszerelve. A tűz átterjedése az ablaküvegek kitörését, a szövet meggyulladását okozhatta volna, és amennyiben a tűz az egész iroda helyiségre átterjed, előre fel nem becsülhető, nagy értékű vagyontárgyak kerültek volna veszélybe.

balatuz.jpg

Egy másik esetben a tűz átterjedt az ingatlan mögött lévő garázssorra, amelynek következtében az egyik garázs oldalfala is megégett.

Egy alkalommal a férfi egy lakóház földszinti ablakának redőnyét gyújtotta meg. Ez alkalmas volt arra, hogy a tűz átterjedésével a szoba ablaküvege kitörjön, a tűz átterjedjen a függönyre, illetve a berendezési tárgyaira. Ez esetben fennált a veszélye annak, hogy a gázkonvektor csatlakozása meghibásodik, a kiáramló gáz begyullad és előre nem látható káresemény következik be, valamint a lakásban tartózkodó személyek is veszélybe kerülnek.

A vádlott még ebben a hónapban egy helyi kft. telephelyén kb. 50 köbméternyi műanyag zsákokban lévő elektronikus eszközöket gyújtott meg, amelynek következtében egy közelben parkoló autó is megégett, s veszélybe került a telepen tárolt éghető építő-, illetve szigetelőanyag.

A vádlott egy 9 emeletes társasház szemétledobójában is meggyújtott egy hulladékgyűjtő konténert, amelynél - ha a tűzoltók nem avatkoznak be - a nagy mennyiségű mérgező füstöt a legfelső szinten lévő kiszellőző csővezeték nem tudta volna elvezetni és a füst kiáramlott volna a lépcsőházba és a folyosókra, s veszélytette volna a felsőbb szinten lakók életét és testi épségét.

A férfi négy alkalommal egy-egy társasház, míg egy alkalommal egy plébánia külső homlokzatára fekete festékszóró spray-vel az ördög jelképét, a „WANTED”, a „666”, a "BUZI RTM” feliratokat vagy ezek kombinációit festette.
A legnagyobb kárt - kb. 3 millió Ft összegben - egy sárvári ingatlanon lévő félig nyitott szalmatároló pajta és istálló meggyújtásával okozta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2021. február 24. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli közveszélyokozás bűntettében, rongálás bűntettében, 8 rendbeli rongálás vétségben, amelyből 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett. Ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerős - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.