Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.27

1 év börtön 1,6 év próbaidőre felfüggesztve a várföldei választási csalásért

A Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön megtartott előkészítő ülésen nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki hajléktalanokat fizetett le, hogy az önkormányzati választáson az általa megadott személyekre szavazzanak.
 
A vádlott  – akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson – 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezett személyekre. A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

varfolde.jpg

(Fotó: ATV)

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuk által hozott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba, amely után megkapták az ígért összeget.

A vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik. Itt magyarázta el, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára is felírta a neveket, továbbá átadta a névjegykártyáját azzal, hogy a nevek megjegyzése után ezeket a papírokat semmisítsék meg.

A hajléktalanok a választáson a megjelölt emberekre voksoltak, majd ezt követően az italboltban megkapták az ígért pénzt.
A Zalaegerszegi Törvényszék 2021. május 27. napján hozott ítéletében a történteket elismerő vádlottat bűnösnek mondta ki választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében és 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág a törvényszék sajtószóvivője.

S.R. ügyéről korábban ITT ÍRTUNK RÉSZLETEKET.