Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.29

Téligumi vásárlási tanácsok

Több gumiabroncs webáruháznál (mint például a gumidirekt.hu) is lesznek téligumi akciók az igazi fagy eljötte előtt. Érdemes hetente visszanézni, hiszen ilyenkor lehet lecsapni a legjobb ár-érték arányú abroncsokra. Nem teljesen mindegy, hogy milyen márka mellett tesszük le a voksunkat. Amikor a tavalyi abroncsszett profilmélysége közelíti a 4 millimétert, akkor bizony már érdemes átgondolni a gumicsere lehetőségét. A megfelelő abroncsok kiválasztásában segíteni fognak a különféle táblázatok, amelyekből a sebesség- és súlyindex ismerete alapján mi magunk is ki tudjuk választani a megfelelő abroncsot.

 

teligumi-vasarlas.jpg

 

Gyakori kérdés téli gumi vásárlás esetén, hogy az abroncs négyévszakos vagy téli abroncs legyen. A 4 évszakos abroncsot használhatjuk az év bármely szakában, így költséghatékony megoldásnak bizonyulhat. A takarékosság azonban nem biztos, hogy bizonyos esetekben a legbiztonságosabb megoldást kínálja. A 4 évszakos abroncsokat azokon a területeken érdemes alkalmazni, ahol télen nincsen fagypont alatt a hőmérséklet és a havazás, valamint az ónos eső annyira nem jellemző. A gumidirekt weboldalán természetesen sok tanácsot kaphatunk a gumiabroncsokkal kapcsolatban. A négyévszakos abroncsot azoknak is ajánljuk, akik rossz idő esetén képesek arra, hogy az autójukat a garázsban vagy az utcán hagyják és tömegközlekedési eszközökkel közelítsék meg a kívánt helyszínt.

 

A tavalyi gumikat elő véve nem árt az óvatosság, hiszen a profilmélységet alaposan le kell ellenőrizni. A mélységen kívül érdemes figyelmet szentelni a gyanús szálhúzódásoknak és a különféle kidudorodásoknak. Ha úgy érezzük, hogy nem biztonságos már az abroncs használata akkor minél előbb keressük fel a gumis műhelyt vagy vásároljuk meg az új abroncsokat. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy milyen szavatossági idővel rendelkezik az adott abroncs. 3 évnél idősebb abroncsot nem szabad megvásárolni és nagyon oda kell figyelni, hogy az abroncsot milyen helyről vásároljuk, azaz, hogyan tárolták éveken keresztül. A gumik gyártását az abroncsokon lehet leellenőrizni, hiszen a DOT szám jelöli. Az autó gumiabroncsoknál a kritikus idő a 10 év, így ilyen idős abroncsot amennyiben lehetséges ne vásároljunk meg még akkor sem, ha azt nagyon olcsón kínálják.