Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.14

Minden, amit a terepjáró gumik használatáról tudni érdemes

Mi alapján érdemes gumit választani terepjáróra, mire célszerű előzetesen figyelmet fordítani, és mennyit számít a felhasználás várható jellege? A cikkben ezekre a kérdésekre egytől egyig választ adunk.

Egyaránt ki fogunk továbbá térni a városi terepjárókra javasolt gumiabroncsok sajátosságaira, illetve arra is rámutatunk, hogy a klasszikus terepjáró gumikból leginkább milyen körülmények között hozhatjuk ki a legtöbbet.

 

terepgumi.jpg

 

Fontos, hogy a gumikat jellemzően milyen körülmények között használjuk

 

Manapság, amikor a városi terepjárók slágerautónak számítanak, a terepjáró gumik kapcsán is fontos szempont lett a felhasználás várható jellege. Az SUV-k ugyanis rendszerint nem a nehéz terepviszonyok között kerülnek bevetésre.

Városi terepjárót sokkal inkább a kényelem, a több hely, valamint a nagyobb biztonság miatt szokás választani. Az SUV-k sokszor kizárólag városban, autópályán vagy közúton közlekednek, legfeljebb a hétvégi ház megközelítése történik időnként laza földúton.

Mindenesetre a gumiválasztást nagyban befolyásolja az a tényező, hogy az autó felhasználása jellemzően milyen körülmények között történik.

 

A közúton történő alkalmazásra javasolt terepjáró gumik

 

A 4x4-es gumielnevezéssel is gyakran illetett terepjáró gumik közútra tervezett darabjai kapcsán mindössze abban merül ki a terepjáró jelleg, hogy ezeket az abroncsokat összkerék-meghajtású kocsikra tervezték.

Ránézésre viszont túlságosan sok eltérést nem fedezhetünk fel rajtuk a normál, közúton használatos gumikkal összevetve. Rendszerint alacsony zajszintű terepgumikat tudunk beszerezni ebben a kategóriában, amelyekkel persze egy-egy eső áztatta mezei úton sem érhet minket túlzottan nagy baj.

Viszont a szélsőségesen sáros, rögös terepen nem érdemes próbálkoznunk velük, hiszen ezek az abroncsok elsősorban közúton, illetve autópályán fognak jó szolgálatot tenni.

 

A terepen használatos gumikkal kapcsolatos tudnivalók

 

 Az igazi terepgumik  sajátossága, hogy nagyjából fele-fele arányban alkalmasak a közúton, illetve a terepen való közlekedésre. Akkor érdemes ilyen típusú abroncsokkal felszerelnünk az autót, hogyha sokszor térünk le a kikövezett útról.

Vadőrök, állatorvosok, ellenőrök, faipari szakemberek, erdészek és biztonsági őrök tudják leginkább kihasználni ezeknek a gumiknak az előnyeit. Persze a terep mellett kimerészkedhetünk velük a betonozott útra is, rövidtávon jó eséllyel megúszhatjuk a defektet.

Ugyanakkor aszfalton mindenképp számítsunk a gyorsabb kopásra, valamint a terepjáró megnövekedett fogyasztására. Éppen ezért a klasszikus terepgumikat betonozott úton inkább rövidebb távolságokra javasolt alkalmazni. Ezekből a gumiabroncsokból terepen hozhatjuk ki a legtöbbet.