Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.02

Milyen eredményeket hozott a 2020-as Gute Fahrt SUV nyári gumiabroncs teszt?

A Gute Fahrt német kiadvány 2020-ban is elvégezte a saját nyári gumi abroncstesztjét. Idén nyolc 215/50 R18 SUV gumiabroncsot tesztelt ezúttal egy Volkswagen T-Roc segítségével. Mint a 2019-es teszteknél, Gute Fahrt úgy döntött, hogy nem teszi közzé a teszten mért valós irányítási értékeket, ehelyett az egyes gumiabroncsok értékelését szubjektíven nagyon jó, jó vagy kielégítő kategóriába sorolta. Sajnos ezt így a gumiabroncs értékelési adatbázisrendszerbe nem lehet felvinni, ezért mindegyik besorolás mellé egy számot társítottak, 3 a nagyon jó, 2 a jó és 1 a kielégítő.

 

Mivel ez meglehetősen egyedülálló módszer a gumiabroncsok osztályozására, így a tesztek értékelése eléggé egybe hangzóra sikeredett, emellett nem is derülnek ki azok az apró eltérések, amik egyik vagy másik abroncsot kiemelnék a többi közül. Gute Fahrt azonban egy nagyon részletes és hasznos értékelést mellékelt az egyes gumiabroncsokról. Ezt is érdemes tüzetesebben átnézni, mielőtt a teszt eredményei alapján választanánk magunknak nyári abroncsot. A fékezési, aquaplaning, illetve a gördülési ellenállás értékei azonban valós mért adatok.

 

autogumi-teszt.jpg

 

Egyedülálló értékelés, nagyon egybecsengő eredmények

 

A teszten a nagy prémiumkategóriás márkák, mint a Continental, a Goodyear, a Vredestein és a Pirelli mellett a közép és olcsó kategóriás márkák is versenybe szálltak. A felső-középkategóriát a Falken, a Nokian és Yokohama a képviselték, míg az olcsóbb kategóriát a Toyo. Nem meglepő módon a száraz teszt a Continental és a Goodyear csatájáról szólt. Természetesen a papírforma érvényesült, és a Continental a száraz fékezésben nem sokkal ugyan, de jobbnak bizonyult. A Toyo utolsó helye sem okozott nagy döbbenetet senkinek, ugyanakkor a Vredestein hetedik helye viszont igen.

 

A nedves utak tesztjén nem csak a fékezést és az irányíthatóságot mérik, hanem a leggyorsabb megtett kört és az aquaplaninget is. A SUV típusú kocsiknál megszokott, hogy nem mindegyik nedves teszten nyújtanak ugyanolyan teljesítményt. A legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a Continental és a Goodyear nyújtotta, ahogyan az várható is volt. Hasonlóan jó teljesítményt tudhat magáénak a Falken, egyedül az aquaplaning teszten nem szerepelt igazán jó, bár az összesített megjegyzésben ennek ellenére nagyon pozitívan értékelték.

 

A környezeti paraméterek eredménye sem okozott nagy meglepetéseket

 

A szárat és nedves teszteken túl a Gute Fahrt a gördülési ellenállást, a kényelmet és zajszintet is vizsgálta, bár a két utóbbi esetben az irányíthatóság értékeléséhez hasonlóan, itt is a szubjektív megítélés mellett döntöttek. Három prémiumkategóriás gumi kapott nagyon jó értékelést a kényelem szempontjából: a Goodyear, a Vredestein és a Pirelli. A többi abroncs jó értékelést kapott, és senki nem esett a kielégítő kategóriába. Hasonló volt az eredmény a zajszint tekintetében is, de a Pirelli ebben az esetben csak jó minősítés kapott, és a Falken viszont egy nagyon jó értékelést zsebelhetett be.

 

A gördülési ellenállás értékei már egy kicsit érdekesebben alakultak. A Goodyear csak a hetedig lett, míg a Nokian került az első helyre. Természetesen azért nagy különbségek nem születtek. Az összesített értékelésben a Goodyear szerezte meg az első helyet, tőle nem sokkal lemaradva a Continental lett a második. Viszont a harmadik és negyedik helyet a két felső-középkategóriás abroncs, a Falken és a Nokian nyerte meg, kitaszítva a másik két prémium kategóriás abroncsot az élmezőnyből.