Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.11

Miért fontosak a lengéscsillapítók az Ön autójában?

A lengéscsillapító a jármű olyan eleme, amely elengedhetetlen a kényelmes és biztonságos utazáshoz, valamint az autó teljes élettartamának meghosszabbításához. Sokan összekeverik ezt az eszközt a rugókkal. A felfüggesztés a jármű vázát és karosszériáját köti össze a tengelyekkel és kerekekkel. A rugók csak tompítják a kerekek kemény ütéseit és ütéseit az útfelületen. Ez csökkenti az ütközési erőt, és sértetlenül hagyja a kerekekhez csatlakozó járműalkatrészeket.

 

A rugók nem működnek külön a lengéscsillapítótól, mert minden kátyúnál, sőt kanyarban is megdöngeti az autót. Ezért a lengéscsillapító egyik fő feladata, hogy csökkentse a test lengését a felfüggesztés működése során.  

 

Ezt a lengéscsillapító üregeiben lévő, az egyik rekeszből a másikba áramló munkafolyadék ellenállása biztosítja. A tömörítés során a folyadék az alsó rekeszből a felső rekeszbe áramlik, és fordítva. Ez a folyadék és a szerkezet többi részének viszkozitása miatt ellenállási hatást vált ki a külső hatásokkal szemben. A tervezők a lengéscsillapító jellemzőit a visszahúzás és összenyomás során a felfüggesztés elmozdulási erőinek aránya alapján számítják ki, hogy a lehető legrövidebb idő alatt csillapítsák a rezgéseket.

 

 

lengescsillapito.jpg

 

 

Annak jelei, hogy itt az ideje a csillapítók cseréjének

 

A lengéscsillapítók rendszeres ellenőrzésre és időben történő cserére szorulnak. Legalább hat jele van annak, hogy ezeket az alkatrészeket ki kell cserélni.

 

1. Vibrálás vezetés közben. Ha a lengéscsillapító dugattyújának tömítése elkopik, a hidraulikafolyadék az egyik tartályból a másikba kezd áramlani, nemcsak a megkerülő szelepeken keresztül, hanem közvetlenül a tömítésen keresztül is. A dugattyúrúd szabadon mozog - az alkatrész veszít a hatékonyságából, és csak részben látja el a feladatát. Menet közben ez a rezgés növekedéseként és a kormánykerék döccenéseként jelentkezik. A túlérzékenység durva terepen azt jelenti, hogy figyelni kell a lengéscsillapítókra. Lehetséges, hogy már kitöltötték élettartamukat. Egyébként még a világszerte elismert és állandóan kiváló minőségű termékekkel rendelkező gyártók sem vállalnak garanciát erre az alkatrészre 100 ezer km-en túl. Ennek az alkatrésznek a bejelentett élettartama általában 70-80 ezer km.

 

2. A jármű fékezés közbeni kurblizása és oldalirányú mozgása. Ha a lengéscsillapítóban lévő tömítések elhasználódnak, és a lengéscsillapítók nem működnek megfelelően, már enyhe fékezés vagy oldalkormányzás is a karosszéria érezhető billegését okozza. A fékezés közbeni nehéz kanyarodás vagy a karosszéria túlzott elgördülése, amely gyakran kormányzást igényel, tipikus megnyilvánulása ennek a hibának. Az autó nem szívesen kanyarodik.

 

3. Lassú fékezés. Ha a lengéscsillapítók hibásak vagy rosszul működnek, az autó kerekei nem nyomódnak olyan szorosan az útfelülethez, és nem kezdenek el "táncolni" rajta. Ez a gumiabroncsok pillanatnyi megcsúszását eredményezi. A fékezés hatékonysága csökken, és a reakcióidő nagymértékben megnő.

 

4. A gumiabroncsok egyenetlen kopása. A fékek hatékonyságának csökkenésével párhuzamosan a gumiabroncsok élettartama is csökken. Az autó kerekei pattogni kezdenek, majd ismét az aszfaltba kapaszkodnak. Ez szabálytalan és megnövekedett gumiabroncs-fogyasztáshoz vezet. A kiegyensúlyozatlan gumiabroncsok elferdülnek, gumiabroncshibák jelennek meg, és a kerékagy csapágyazása az állandó vibráció miatt gyorsan összeomlik. Gondosan ellenőrizze az összes gumiabroncs futófelületét.

 

5. A hidraulikafolyadék szivárog. A lengéscsillapító meghibásodásának biztos jele a lengéscsillapító burkolatának ködösödése és szivárgása. A szivárgó hidraulikaolaj-tartály szivárgást és levegő bejutását okozza. Ennek eredményeként a lengéscsillapító rúd szabadon, erőkifejtés nélkül mozogni kezd, és az alkatrész teljesen működésképtelenné válik.

 

6. A perselyek repedése és deformációja. A lengéscsillapítók elöregedésének másik tünete a gumi-fém rögzítések és betétek repedezése és tönkremenetele, amelyeket az alkatrészek karosszériához és felfüggesztéshez való rögzítéséhez használnak. Ezen alkatrészek kopása és elhasználódása az egész lengéscsillapító szabad mozgását és kopogó hangot okoz. Maga a lengéscsillapító még jó lehet, de nem javítható: a gumi-fém perselyeket általában nem árulják külön, és nem lehet kicserélni.

 

Ha a fenti tünetek közül legalább egyet észlel, a legjobb, ha nem halogatja a szerviz felkeresését. A végleges diagnózist egy speciális rezgésvizsgálattal lehet felállítani. Alaposan megrázza az autót, és pontos ítéletet mond - még egy ideig vezesse, vagy cserélje ki a lengéscsillapítókat újakra. Ezeket az alkatrészeket egyébként csak párban lehet cserélni - kettőt elöl és kettőt hátul.

 

A lengéscsillapítók diagnosztizálásakor különös figyelmet kell fordítani a külső ellenőrzésre. Azt is javasoljuk, hogy próbálja meg az autót úgy ringatni, hogy erősen megnyomja a karosszéria minden egyes sarkának tetejét, majd élesen engedje el. Egy lengéscsillapító működését úgy lehet a legjobban megállapítani, ha az alkatrészt kivesszük az autóból.

 

Honnan származik az információ:

 

Miért kell lengéscsillapító az autóba - topalkatreszek.hu

Amikor eljött az ideje a jármű lengéscsillapítóinak cseréjének - autopatkai.hu