Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.14

Lehet profi a chiptuning teljesítménymérés nélkül?

Ahhoz, hogy mérni lehessen a chiptuning eredményét, mindenképpen professzionális mérési módszerre van szükség. Az utcai mérésekkel legfeljebb körülbelüli eredményt lehet kapni, valójában a reprodukálási nehézségek miatt ez a módszer nem a legjobb.

 

Igazán megbízható eredményt csak teljesítménymérő fékpad használatával lehet elérni. Az AET CHIPtuningnál is ezzel a módszerrel dolgoznak a motoroptimalizálás során, mivel ez a legpontosabb mérőműszer ebben a szakmában.

 

 

kilometerora-diesel.jpeg

 

 

Ezért fontos a precíz eszközökkel való munkavégzés

 

A neten sokan úgy vélekednek, csak azoknak van szüksége teljesítménymérő padra, akik amatőrök. Hiszen az igazán profik ilyen eszköz nélkül is képesek a tökéletesen végrehajtott motoroptimalizálásra.

 

Más szakmákhoz hasonlóan azonban lehetetlen precíz eszközök nélkül jó munkát végezni. Egy kőműves sem szemmértékre dolgozik, hanem jó esetben van nála vízmérték és mérőszalag is. Az érzékei ugyanis bárkit becsaphatnak.

 

A teljesítménymérés fontossága

 

Az objektív teljesítménymérés segítségével a motor működési karakterisztikáján túl a nyomaték lefutását, valamint a módosítások következtében történt változásokat is tetten lehet érni. Az egyes módosításokat követő nyomatéklefutási görbét egymásra lehet vetíteni.

 

Ha pusztán az alapján ítélné meg az ügyfél, hogy jó munkát végzett-e egy chiptuninggal foglalkozó cég, hogy mit érez, akkor az nem volna professzionális. Egy tapasztalt sofőr lehet, hogy már 10 Nm változást is megérez, egy kevésbé rutinos viszont lehet, hogy 40 Nm-nyi különbséget sem. Ez a példa jól illusztrálja, hogy nem lehet pusztán az érzékszervekre hagyatkozva megítélni, milyen volt az elvégzett munka minősége, eredményessége.

 

Nem mindig azok a számok, amiket látni szeretnél

 

Az, hogy a chiptuning segítségével mennyire lehet látványos eredményeket elérni, függ attól, hogy milyen az autó kiinduló állapota. A jó szakemberek ugyanis észszerű határokig fognak elmenni a beállításokkal. Bár a valóság néha nem olyan szép, mégis jobb szembesülni a száraz tényekkel, mintha átvernék az embert.

 

Mítoszok kontra tények

 

A tény az, hogy csak teljesítményméréssel lehet tudni precízen, hogy az adott autó hogyan reagált az adott beállításra. Vannak, akik erre azt mondják, hogy csak az találgat, aki nem ért ahhoz, amit csinál. Mások egészen odáig mennek, hogy a jó tuningos pad nélkül is tudja, hogy mit kell csinálni, hiszen a beállításokból kiderül, mi mennyi lesz.

 

Ezzel szemben ha valaki használ teljesítménymérő padot, akkor bizonyosan meg fog döbbenni néhány alkalommal. Az érzés és a számok ugyanis nem mindig játszanak egy ligában.

 

Megint mások azt állítják, hogy utcai autóhoz nem kell mérés, csak épített autóhoz. Ez is pusztán egy mítosz, hiszen a fékpadon kiderül, hogy valójában nincs két teljesen egyforma autó, éppen ezért nem lehet minden autónál ugyanazt a beállítást végrehajtani.