Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.09

Július 1-től ilyenek lesznek az új rendszámok

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok.
Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk.
A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett egységesen "I" betűjelűeket adnak majd ki.

A taxik a jövőben "TX", a Magyar Honvédség járművei "HA", a rendőrség járművei "RA", az Országos Mentőszolgálat járművei "MA", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei "NA", a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig "BA" betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek - írta.
Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését. (Fotók: MTI/Demecs Zsolt)

uj-rendszam-2022-2.jpg

uj-rendszam-2022.jpg