Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.09

Hiányzik a téli rutin a magyar autósoknál

A felmérések azt mutatják, hogy nem csupán a friss jogosítvánnyal rendelkezők egy része fél a téli autóvezetéstől. Egy közelmúltban készült közvélemény kutatás szerint a téli csúszós utak beálltával tíz autósból minden negyedik ódzkodik attól, hogy volán mögé üljön. A magyar autósok egy jelentős részénél sajnos valóban hiányzik a téli rutin. Cikkünkben az Automax szakértőivel összeszedtük azokat a tapasztalatokat, amelyeket mind kezdőknek, mind gyakorlattal rendelkező gépkocsivezetőknek érdemes megfontolni.

teligumi.jpg

Az autók téli felkészítése csak egy dolog!

Bár az autósok nagy része tökéletesen tisztában van vele, hogy télen megváltoznak a biztonságos közlekedést befolyásoló körülmények, többségük mégsem készül fel kellő időben a csúszós és síkos utakkal együtt járó speciális helyzetekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetési tapasztalattal rendelkezők egy része a járművek felkészítését sem végzik el időben.
A téli közlekedés a megfelelő műszaki feltételek megteremtése – mint például jó minőségű téligumi beszerzése – mellett mindenekelőtt óvatosságot igényel!
A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az évszaknak megfelelő téli gumi szett megléte mellett a vezetés másik két legfontosabb tényezője az óvatos vezetés és a minél jobb láthatóság. A téli balesetek háromnegyede utóbbiak hiánya miatt következik be.

 

A legtöbben úgy vezetünk a téli utakon, mint nyáron

A balesetek egy jelentős része azért következik be, mert akkor sem lassít az autós, ha észreveszi, hogy a gumi tapadása csökken. Az autótulajdonosok egy része ugyanolyan vehemenciával vezet télen, mint a nyári hónapokban. Ez pedig megbosszulhatja magát. Ne bízzuk rá magunka és az autóban ülők testi épségét a téli gumi szettre. Ez ugyanis sok esetben rossz döntésnek bizonyul.

 

Az útviszonyokat nem becsüljük fel alaposan

Indulás előtt az autósok egy jelentős része nem becsüli fel alaposan az útviszonyokat. Nemcsak arról van szó, hogy a jegesedés rengeteg olyan új kátyút tud az utakra varázsolni, amely egy évek óta ismert útszakaszon is meglepetést fog tartogatni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az autótulajdonosok rendszerint az időjárás- és útinform előrejelzéseket sem hallgatja meg indulás előtt.
Még kevesebben használják az olyan GPS szoftvereket és egyéb alkalmazásokat, amelyek mindig naprakész és valós idejű információkkal szolgálnak nemcsak a dugókról és útlezárásokról, de egyéb körülményekről is. Napjainkban már letölthetők olyan mobil alkalmazások, amelyek visszajelzést küldenek például a téli gumi szettünk nyomásáról.

 

Ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatokat!

Bár számtalanszor beigazolódott már, hogy a téli időjárás esetén jelentősen megnő az aquaplaning kockázata, a latyakra való felfutás veszélyét a legtöbben mégsem mérjük fel kellő alapossággal.  Utóbbi bekövetkezése a friss jogosítvánnyal rendelkezők mellett még a gyakorlott vezetőket is próbára teszi.
Ezek a helyzetek a legtöbb vezetőt kapkodásra késztetik, amely reflexszerű hirtelen mozdulatokat, ezáltal könnyen kisiklást eredményez. A téligumi szezon közeledtével ne spóroljuk meg a nagyon hatékony vezetéstechnikai tréningeket!

 

Ha vezetünk, ne magas sarkúban vagy bakancsban tegyük!

A baleseti helyszínelők szerint 10 téli balesetből legalább kettőt a túl kényelmetlen viselet, közülük is mindenekelőtt a vastag cipő okoz. Józan ésszel belátható, hogy a széles, vastagtalpú bakancsban nem érezzük úgy a pedálokat, mint vékonytalpú lábbelikben. Indulás előtt cseréljük le lábbelinket egy kényelmesebb cipőre, főleg akkor, ha hosszabb útra indulunk.

 

Az autó alapos letakarításának elmulasztása

Marginálisnak tűnhet ugyan, de tény, hogy havas és jeges időben a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet az autó alapos letakarítására. Az autósok többsége nem indul el időben és csupán a szélvédőket takarítja meg a hótól. Ha a fényszórók és visszapillantó tükrök havasak maradnak, könnyen balesetet okozhatnak.