Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.19

Divat lett katalizátort lopni

Egy 18 éves zalaegerszegi fiatal még tavaly július 24-én délelőtt Zalaegerszegen, egy Ola utcai nagyáruház parkolójában álló Skoda Felicia típusú személygépkocsit egy magával vitt emelővel megemelte, majd délután a helyszínre visszatért, a kocsi alá mászott és eltulajdonítási szándékkal elkezdte levágni a jármű katalizátorát a kipufogórendszerről a magával vitt csővágóval.

A katalizátort részben levágta, amikor tevékenységében megzavarta a tulajdonos, aki számon kérte, mit csinál a gépkocsival. fiatal kimászott a jármű alól és elfutott a helyszínről. Az eltulajdonítani szándékozott katalizátor értéke 35.000 Ft.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapukat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

katalizator-lopas.jpg

De miért lopják a katalizátorokat?

Sajnos jó ideje elterjedt már a katalizátor lopás (“platinázás“), és bár ez a károsultaknak sovány vigasz, ez nem csak országos, hanem nemzetközi probléma. Azért lett közkedvelt a tolvaj bűnözők körében, mert a használt, gyári katalizátorok relatív jó áron eladhatók, ugyanis a katalizátor kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Fontos megjegyezni, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó.

Külföldön a rossz gyári katalizátorok újrahaszosítására felépített gyárak a nemesfémeket kémiai eljárással kinyerik, és a kerámiát illetve a katalizátor házat újrahasznosítják.

Elsősorban a diesel és turbodiesel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok - írja többek között a Kipufogó szervíz.