Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.25

Az autó szélvédőtörlő rendszere. Ha eljött az ideje a cserének

A szélvédőtörlők egyike azon kevés jól látható alkatrészeknek, amelyeket könnyen kicserélhet. Elengedhetetlenek az eső, hó, jég, por, pollen és egyéb szennyeződések eltávolításához a szélvédőről, hogy a vezetés közbeni jó láthatóságot biztosítsák. Mivel a közlekedési baleseteket gyakran a rossz látási viszonyok okozzák, a szélvédőtörlők a fényszórókhoz és az utastér szellőzéséhez hasonlóan kulcsfontosságúak a biztonságos vezetés szempontjából.

 

ablaktorlo-motor.png

 

Szélvédő tisztító szerszámok képe az eualkatresz.hu

Milyen ablaktörlőkre van szükségem?

 

Figyelembe kell vennie a különböző típusú ablaktörlő lapátok jellemzőit, az ablaktörlő lapátok méreteit és megjelenését, valamint az ablaktörlő rendszer más részeivel való kompatibilitást. Az alábbiakban áttekintjük a különböző ablaktörlő alkatrészeket.

 

Szélvédőtörlők alkatrészei

 

A szélvédőtörlő a következő részekből áll:

 

  1. Az ablaktörlő kar - általában fémből készül. A kar továbbítja a mozgást az ablaktörlőmotorból magára az ablaktörlőre.

  2. Csatlakozók - az ablaktörlő lapátot az ablaktörlő karhoz csatlakoztatja. Ahhoz, hogy az ablaktörlő kar csendesen és hatékonyan működjön, fontos, hogy a megfelelő típusú csatlakozót használja.

  3. Rugós bordák (a gumi ablaktörlő lapáton belül vagy kívül) - biztosítják az ablaktörlő lapát egyenletes érintkezését és a teljes hosszban történő hatékony törlést.

  4. Gumiból készült ablaktörlő elem - természetes vagy kloroprén gumiból; az ablaktörlő perem maximális rugalmasságot biztosít, mivel az ablaktörlő lapát szélsőséges szélvédőfutási helyzetekben szöget változtat.

  5. Spoiler - A vezetőoldali szélvédőtörlőre szerelt; javítja az aerodinamikai teljesítményt

 

Mikor van itt az ideje az ablaktörlő rendszer cseréjének?

 

A legegyszerűbben úgy tudhatja meg, hogy mikor van itt az ideje az ablaktörlő rendszer cseréjének, ha észreveszi, hogy az ablaktörlők működése közben nem lát semmit. De jobb, ha ezt elkerüljük, és szisztematikusan közelítjük meg a kérdést: gondoskodjunk a cseréről előre, amikor az ablaktörlő kopásának első jelei jelentkeznek.

 

Az a tény, hogy ha az ablaktörlők vagy az ablaktörlő rendszer más alkatrészei nem kerülnek időben cserére, akkor nemcsak az Ön biztonságát kockáztatja az úton, hanem kárt okozhat az autójában is. És ha mondjuk nyáron az ablaktörlőket ritkábban használják, és minőségük nem befolyásolja nagymértékben a biztonságot, télen a jó ablaktörlők gyakran életet menthetnek az úton.

 

Következtetés. A szélvédőtörlő egy meglehetősen egyszerű eszköz, amelyhez minden járművezető hozzászokott. Az alkatrészek lenyűgöző élettartama ellenére nem ritka, hogy meghibásodnak. Egyszerűségük és megbízhatóságuk miatt gyakran alapos mosással és tisztítással "javítják" őket. Ha a karbantartás meghiúsul, az autós mindig találhat cserealkatrészt.