Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.17

Autóhitel azonnal? Számoljon hitelkalkulátorral!

Amikor sürgősen autóra van szükségünk, nagy segítség, ha nem kell napokat várnunk a hitellel kapcsolatos ügyintézésre. Ma már pillanatok alatt mi magunk is kiszámolhatjuk, milyen terhekkel jár a kiszemelt autó megvásárlása.

 

Telefonon is elérhető a hitelkalkulátor

 

Amikor hitelt veszünk fel, alaposan át kell gondolnunk, hogy mekkora összeget és milyen hosszú futamidőre szeretnénk felvenni. Persze ez nem csak akarat kérdése. Rendelkeznünk kell a szükséges anyagi feltételekkel. Amennyiben már ki is néztük az autót, az online hitelkalkulátorral azonnal felmérhetjük lehetőségeinket. Elsőként ki kell választanunk a jármű fajtáját, valamint az évjáratát. Ezek után meg kell jelölnünk, hogy milyen összegre lenne szükségünk, és mennyi idő alatt szeretnénk hitelünket törleszteni. Amint megadtuk ezt a néhány adatot, a kalkulátor kiszámolja a hitel törlesztőrészletének összegét, valamint a teljes hiteldíj mutatót, vagyis a THM-et.

 

 

 

lizing.png

 

 

Autóhitel vagy autólízing?

 

A köznyelv még mindig autóhitelként emlegeti a gépjárművek lízingelését, ma azonban a bankok már nem adnak klasszikus hitelt autóvásárláskor. A különbség a hitel és a lízing között alapvetően a gépjármű tulajdonosának személyében van. Autóhitel esetén az adásvételi szerződés megkötésekor a hiteligénylő vált az autó tulajdonosává. A hitelintézet ekkor csupán a kölcsönt folyósította, de az autó tulajdonjoga nem szállt rá. Legalábbis nem automatikusan. Ugyanis ha a vevő nem törlesztette a hitelét, a bank megkapta a gépjármű megvásárlásának lehetőségét. Ezt a konstrukciót azonban egy törvénymódosítás évekkel ezelőtt felszámolta.

 

Ehelyett az úgynevezett autólízing gyakorlata került bevezetésre. Gépjármű lízingelésekor az eladó a banknak adja el a vevő által kiválasztott modellt. A bank lízingbe adja a vevőnek a gépjárművet, aki ezért rendszeres, havi lízingdíjat fizet. A gépjármű-lízingügylet során a lízingbe vevő nem szerzi meg az autó tulajdonjogát. Az ugyanis a lízing futamidejének lejártáig a hitelintézetet mint lízingbe adót illeti meg. Gépjárműlízing esetén az autó válik az ügylet fedezetévé. 

 

A lízing lehet nyílt és zárt végű. A legfőbb különbség, hogy a zárt végű lízing futamidejének lejártakor a lízingbe vevő lesz az autó tulajdonosa. A nyílt végű lízing lejártakor a lízingbe vevő jelöli meg azt, aki az autót a banktól maradványértéken megvásárolhatja.

 

A döntés előtt mérlegelni kell

 

Fontos, hogy mielőtt pénzügyi terhet vállalunk, tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. Ahhoz, hogy a törlesztés problémamentes legyen, nem vállalhatjuk túl magunkat anyagi szempontból. A hitelkalkulátor ebből a szempontból nyújt biztonságot. Ha előre látjuk, hogy mekkora összegű törlesztőrészlet terhel majd minket és azt is, hogy milyen hosszú ideig, alapos döntést hozhatunk. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a lízing lejárta után boldog autótulajdonosok legyünk.

 


loading...