Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.19

6 nap alatt 141 olyan sofőr bukott le Zalában, akik be sem kötötték a biztonsági övüket

Zala megyében Nőnap és március 14. között a ROADPOL Seatbelt elnevezésű közlekedésbiztonsági akció keretén belül a rendőrök a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát ellenőrizték.

Az egyenruhások összesen 158 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, közülük 141 esetben a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét.

Olyan sofőrrel szemben nem intézkedtek a zsaruk, akik bukósisak nélkül közlekedtek, vagy akik nem használták a gyermekbiztonsági rendszert.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel, mindig a szabályokat betartva közlekedjenek! - hívta fel a figyelmet a police.hu oldalon pénteken a ZMRFK.

biztonsagi-ov.jpg

A jelenlegi szabályozás értelmében a biztonsági öv használatának elmulasztása esetén lakott területen belül 10 ezer forint, lakott területen kívül 20 ezer forint, autópályán és autóúton 30 ezer forint lehet a bírság, ha azt 15 napon belül befizetik.

Amennyiben a kirótt bírságot nem 15, hanem 30 napon belül fizetik ki, úgy a lakott területen belüli bírság  az övhasználat elmulasztásáért  16 ezer forint, lakott területen kívüli szabálysértés esetén 32 ezer forint lehet.

Ha az autópályán vagy az autóúton nem kapcsoljuk meg a biztonsági övünket, a rendőr 30 napon belüli fizetés esetén akár 32 ezer forintos bírságot is kiszabhat.