Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.25

Vérszerinti szüleikkel ünnepelhettek a letenyei és nagykanizsai gyermekotthonokban

A Nagykanizsai Gyermekotthonban élő gyermekek, fiatalok és vérszerinti szüleik integrációs programja című projektre közel 19 millió forintot nyert el a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ(ZMGYK). Az Új Magyarország Fejlesztési Terv - TÁMOP által finanszírozott program két éven át tartott, melynek projektzáró rendezvényére január 17-én (pénteken) került sor a kanizsai Honvéd Kaszinóban.
Billege Imréné a ZMGYK igazgatója a programot ismertetve többek között szólt arról, hogy sikerült életszerűbb együttműködést kialakítani a gyermekek, a nevelők és a vérszerinti szülők között, amely a személyes tapasztalatokon és az átélt élményeken keresztül valósult meg, ugyanakkor a nagykanizsai és a letenyei szakellátásban dolgozó szakemberek is új ismeretanyaghoz juthattak.
Boáné Pintér Erzsébet, a a letenyei lakásotthon hálózat irányítója, a program szakmai vezetője elmondta: az elhanyagoló szülői magatartás, a szülők alkalmatlansága, az antiszociális családi közeg, a súlyosan megromlott szülő-gyermek kapcsolat, a nem megfelelő baráti társaság, ergo a csavargás, iskolakerülés a gyermekek beutalásának okai. Mindezek miatt a gyerekek eleve óriási hátrányból indulnak a való életben. Ezért is volt szerencsés a pályázati támogatás, melynek köszönhetően például több mint másfél évig egyéni terápiás foglalkozásokon is részt vehettek a gyerekek. A vérszerinti szülőkkel való közös program egy évig tartott, amely során nemcsak önmaguk erősségeivel ismertették meg őket, hanem érzelmi intelligenciájuk, kommunikációjuk fejlesztése révén közelebb kerültek gyermekeikhez is.

(A letenyei Boáné Pintér Erzsébet projektvezető számolt be a két év munkájáról)

A szülőket sikerült "becsábítani" a gyermekotthonokba, ahol hat alkalommal családi napok keretén belül gyermeknapokra, karácsonyi ünnepségekre, anyák napjára és kézműves foglalkozásra látogatthattak el. Mindez azért is volt hasznos, mert ezáltal is sikerült leküzdeni szorongásukat a nevelési színterekkel szemben. Tavaly négynapos kistolmácsi nyári táborozáson is részt vehettek a nagykanizsai gyermekotthon, a nevelőszülői hálózat és a letenyei lakásotthon gyermekei, amely annyira fantasztikusra sikerült, hogy a gyermekek kérték, azt az idén újra ismételjék meg - mondta a letenyei szakember.
A projektzárón érdekes előadást tartott Bodrogi Rita pszichológus, Bernáth Ildikó pszichológus, akik többek között szóltak az érzelemszabályozás, a konfliktus- és stresszkezelés fontosságáról, hasznosságáról is.
A budapesti Ammerné Nagymihály Emília - egy hasonló jellegű intézmény igazgatója - közoktatási szakértő záró előadása során fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ha már a labilis szülői háttérből érkeznek a gondozott, nevelt gyermekek, akkor a jól felkészített nevelők ne kérjenek tőlük bonyolult feladatokat. Ha kérnek valamit a gyerekektől, akkor az legyen egy feladat, amit viszont kérjenek számon, ellenőrizzék le. Ha valamit kérünk a gyermektől, vegyük fel vele a szemkontaktust és például fogjuk meg a vállát és a nevelői kérés nem fog süket fülekre találni - fogalmazott előadása során a szakértő.