Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.22

Vége az életvitelszerű segélyből élésnek

Az új támogatási rendszer egyszer és mindenkorra megszünteti a visszaéléseket, igazságosabb és átláthatóbb lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben, hogy a kormány szerdán döntött a támogatási rendszer átalakításáról.

 

segelyosztas.jpg

 

A kormánypárti politikus arról beszélt: ez a szociális politika illeszkedik abba az elképzelésbe, amelynek lényege, hogy segély helyett munkát adjanak azoknak, akik képesek dolgozni. Ez az állam kiemelt feladata, ezért bővíti a közfoglalkoztatási programokat - tette hozzá.
Elmondta ugyanakkor, hogy aki nem tud dolgozni, annak az állam jövedelemkompenzáló támogatást biztosít. Ezek közé tartoznak a foglalkoztatást helyettesítő támogatások, az alacsony jövedelműek kiegészítő támogatása, az ápolási díj minden formája és az időskorúak járadéka.
Minden egyéb támogatást az önkormányzatok helyben fognak megítélni - fejtette ki, jelezve: ezzel megszűnnek a tapasztalt visszaélések, elérhető, hogy ne lehessen a posta előtt a szociális támogatás kifizetése napján "hatalmas dzsipekkel megjelenni" és várni a pénzt. Aki képes dolgozni, annak dolgoznia kell, aki pedig "átvágja" a rendszert, annál ez megszűnik.
A fideszes politikus méltatta azt is, hogy az ellátás nagyságáról, formáiról - egyebek mellett a szociális tűzifáról - is helyben dönthetnek. Példaként beszélt arról, hogy még csepeli polgármesterként egy hátrányos helyzetű család vízmelegítő bojlert kért tőle, de a jogszabályoknak megfelelően nem teljesíthette. Most erről is lehetőség lesz helyben dönteni - jegyezte meg.
Németh Szilárd hangsúlyozta: senki nem marad ellátás nélkül, a kevésbé adóerős önkormányzatok több tízmilliárd forint forrásra pályázhatnak majd. A rászorulók 15-20 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a mostaninál - fűzte hozzá. MTI
(Fotó: YouTube)