Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.30

Vasárnap éjféltől megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon

2013. július 1-jén hétfőn 0.00 órától a Horvát Köztársaság csatlakozik az Európai Unióhoz. A leglényegesebb változást a vámhatár megszűnése jelenti. Az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene utánuk fizetniük. A megvásárolt termékek eredetét ugyanokkor továbbra is ellenőrizheti a vámhatóság magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni. Az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon.
 
A behozni kívánt termékek tekintetében az értékbeli korlátozáson túl – a jövedéki termékek kivételével – a mennyiségi korlátozás is megszűnik. Jövedéki termékek esetében a behozható mennyiség pl. szőlőbornál 4 literről 90 literre, sörnél 16 literről 110 literre, cigarettánál 40 szálról 800 szálra emelkedik. Fontos megjegyezni, hogy adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkoholtermék továbbra sem hozható be Magyarországra! A készpénz-bejelentési kötelezettség megszűnik. Háziállatok (kutya, macska, vadászgörény) utaztatása állatútlevéllel (pet passport) lesz lehetséges. Gyógyszerek esetében a kezelőorvos által előírt mennyiséget lehet behozni.
A Horvátországba történő kiutazás előtt naprakész, hivatalos információ a bevihető jövedéki termékek mennyisége tekintetében a horvát külképviseletnél (http://hu.mfa.hr) szerezhető be

 

Suller György Attila őrnagy
NAV Sajtó és Kommunikációs Főosztály vám- és jövedéki szóvivő