Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.12.23

Változnak a táppénzes szabályok! Ha valakit csaláson érnek, megvonják tőle

Több táppénzzel kapcsolatos szabály változik januártól, például az összeg kiszámítása is. Az egészségügyi államtitkár szerint azok járnak majd jobban az új számítási móddal, akiknek az elmúlt egy évben emelkedett a fizetése.

 

tappenz-2015.jpg


Jövőre jelentősen változnak a táppénz-szabályok, így a többi között a kiszámítás módja is. Jelenleg, ha valaki több mint egy éve ugyanazon munkahelyen dolgozik, akkor betegsége esetén a táppénz összegét az előző évi, teljes jövedelme alapján határozzák meg. Ez például változik.
Időben közelebb kerülnek a kifizetéshez a jövedelmi adatok, tehát 180 nap az, amit figyelembe vesznek. Régebben az egy évvel korábbi jövedelmek alapján állapították meg a táppénz mértékét. Ezáltal, ha valakinek emelkedik a fizetése időközben, jobban is jár – mutatott rá Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára.
Fontos változás még, hogy januártól megszűnik a különbség a rendszeres és a nem rendszeres jövedelem között, így a táppénzt az adóbevallásban szereplő jövedelem után számítják ki.

Az esetleges csalások visszaszorítása érdekében lehetővé teszik a táppénz átmeneti megvonását, igaz, az utóbbi években egyre kevesebb szabálytalanságot tapasztaltak.

Már sokkal kevesebb a visszaélés, illetve annak lehetősége. Évekkel ezelőtt megjelentek már az orvosszakmai szabálykönyvek, minden háziorvos asztalán ott vannak, amelyek teljesen világosan leírják, hogy milyen betegségben, hány hétre, milyen időszakra lehet valakit kiírni – tette egyértelművé Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász. (Forrás: Duna Híradó)