Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.04.09

Ügyes kezek hétvégéje a letenyei Fáma Házában - Videóval

Letenyén a Fáma Házánál a helyi népművészeti motívumok népszerűsítése és a Húsvét jegyében zajlott a háromnapos változatos program a Letenyéért Közéleti Egyesület szervezésében, bonyolításában.

Április 4-én délután csipketojás készítési és üveg gravírozási bemutató zajlott a Fáma Házánál Cservégné Farkas Zsuzsannának köszönhetően. A gravírozott motívumok között fellelhetők voltak a letenyei hímzés motívumai is. Erre a programra vidékről is éreztek érdeklődők. A gyerekek is kipróbálhatták a kézügyességüket.

Április 5- én délelőtt tojásfestés több változatával is megismerkedhettek a programon résztvevők, így az írókázással is Stefán Vincéné vezetésével. Mindenki kipróbálhatta a technikát, hazavihette az általa készített letenyei motívumokkal díszített hímes tojást.

 

 

Babaruha varrás folyamatát is nyomon követhették a gyerekek, a felnőttek egyaránt, hiszen helyi viseletek készültek  a Fáma Háza gyerekjátéknak szánt babáira. Ebben a munkában már nem első alkalommal segített az egyesületnek Halász Lászlóné és Takács Ferencné végezte.

Délután a murarátkai hímző szakkör alkotásait lehetett megcsodálni a Fáma Házában Pál Józsefné polgármester megnyitója után, kiemelten a letenyei hímzéseket, hiszen az ismertető és a gyakorlati bemutató hátteréül letenyei hímzéssel készült terítők szolgáltak. A letenyei hímzésről Stefán Vincéné tartott ismertetőt és gyakorlati bemutatót.

Az érdeklődők a szakember irányításával kipróbálhatták a hímzést, kisebb használati tárgyakat készíthettek. (gyógynövénytároló zacskó) megtanulhatták a kézi beszegést és a csipkevarrást, valamint a zsinórfonást.

Április 6-án délután húsvéti tojások, nyulak és kosarak horgolása zajlott a Fáma Háza tárgyalójában. Minta alapján, gyakorlati útmutatóval lehetett elkezdeni a horgolást. Bárki belekóstolhatott ebbe a kézügyességet igénylő foglalatosságba, haza is vihette az akár félkész alkotást és az alapanyagot, hogy Húsvétig befejezze.

A gyakorlati segítségnyújtást Lánczok Jánosné vállalta magára.

 

 

Közben folytatódott az előző napi alkotások befejezése. Voltak, akik az irókázott, festett tojásokért jöttek vissza és megtanulták a viasz eltávolításának technikáját, volt, aki a csipkevarrás megtanulása, vagy a karkötő fonás befejezése miatt jött vissza. Volt, aki csak horgolásmintát kért.

A gyerekeknek lehetősége volt a parasztudvarban felfedezni a pajta kincseit, de labdázhattak is a zöld fűben.

Minden nap (népies) süteménnyel, itallal kínáltuk a programokon résztvevőket.

Összességében tanulságosnak, hasznosnak értékelhető ezt a hétvége ha előzetesen több érdeklődőre is számított az LKE, hiszen a tájékoztatásért lehetőségük szerint mindent megtettek.
(Kép és szöveg: Ráczné Láncok Zsuzsanna LKE, Videó:
Szakony Attila - Zalai Hírlap)