Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.05

Túllépte eddigi legmagasabb vízállását a Principális-csatorna Nagykanizsánál

Csütörtök éjszaka túllépte eddigi legnagyobb vízállását a Principális-csatorna Nagykanizsánál, ahol péntek reggel 251 centimétert mutatott a vízmérce.
A Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint csütörtök éjszaka érte el az addigi rekordot, az 1993-ban mért 248 centimétert, és a csatorna vízszintje reggelig tovább emelkedett. Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség mellett folyik a védekezés.
   

nagykanizsa-principalis-csatorna-arviz.jpg


Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: szerdán már 3000 homokzsákból 300 méter hosszan építettek ki mintegy 50 ember részvételével nyúlgátat a kiskanizsai városrészben veszélyeztetett ingatlanok védelmére. A katasztrófavédelem irányítása mellett, a vízügyi igazgatóság, a nagykanizsai önkormányzat, a járási hivatal helyi védelmi bizottsága, illetve önkéntesek és közmunkások bevonásával az itt lévő mintegy száz családi ház védelme érdekében csütörtökön újabb, ugyancsak 3000 homokzsák felhasználásával egy második védelmi vonalat is elkészítettek.
Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek pénteken elmondta: tovább folytatják a gátak emelését és megerősítését a kiskanizsai városrészben. Újabb sorral erősítik meg azokat a részeket, ahol a víz átszivárgott a kiskertek felé, miközben szivattyúkkal is folyamatosan emelik át a csatornába a felgyülemlett vízmennyiséget. MTI

(A fotón: Szokol József gumicsizmáira erősített festékesvödör-tetőkkel lábán lépked a vízzel elöntött, felázott talajon Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészben lévő kiskertjében 2014. szeptember 3-án. Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Murán, emelkedett a Kerka és a Kebele vízszintje, a Principális-csatornán helyi vízkár készültséget rendeltek el a tartósan magas vízszint miatt. MTI Fotó: Varga György)