Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.05

Tudtad, hogy a LED lámpa olyan mint egy energiaital?

A The New York Times cikke számolt be arról, hogyan forradalmasítja a világítástechnikát a LED technológia. Nem csak világít, hanem javíthatja egészségünket, hangulatunkat, de még az ételek ízét is.
Míg a hagyományos izzók csupán világítani tudtak, a LED ennél sokkal többre képe, kevesebb energiát fogyaszt és kevesebb hőt ad le, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis változtatható a fény színe, ereje, és akár okostelefonról, vagy számítógépről is vezérelhető.
A LED izzók a hagyományos izzókhoz képest a fény kékebb spektrumában adják le a fényt. Ez a kék fény pedig a szembe jutva csökkenti a melatonintermelést, és segít éberebbnek maradni.
„Ne úgy gondolj a lámpára, mint egy világítótestre, hanem úgy, mint egy energiaitalra.” – nyilatkozta Terry K. McGowan, az amerikai izzógyártók egyesületének vezetője.
A gyártók már felismerték, hogy az új LED izzókkal, újraértelmezhetik a lámpákat.  A Philips már piacra is dobra az Ébrenlét lámpákat, amelyek a LED ezen tulajdonságait használják ki. A lámpa nem fényesebb, ám a kék fényspektrum miatt, segít az ébren maradásban – írja az
alkonylámpa.hu.

led-lampa.jpg

Sőt az új LED-es lámpákat már a kórházakban is használják. A Philips speciális HealWell lámpáin állítható a spektrum, így segít az ébredésben, illetve megkönnyítheti az alvást és a pihenést. A maastrichti egyetemi kórházban a tapasztalatok szerint, a lámpák csökkentik a betegek stressz szintjét és növelik az alvási időt.
De ez még csak a kezdet. A LED izzók a bluetooth segítségével akár okostelefonról is szabályozhatók, fényerejük, spektrumuk, intenzitásuk is beállítható.
Új alkalmazási terület a mezőgazdaság is, ahol az üvegházak megvilágításánál alkalmazzák a LED technológiát, igen jó eredménnyel. Hollandiában és Kanadában is a termelők nagyobb terméshozamról számoltak be, alacsonyabb költségek mellett.
Ezek az alkalmazási módok, vélhetően még csak a kezdetét jelzik egy új iparágnak. A LED technológia a világítástechnikában csupán néhány éves múltra tekint vissza. A jövőben a LED egyre inkább egy eszköz lesz, nem pedig egy világítótest.