Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.21

Tragédia! Fertőző agyvelőgyulladás okozta egy 6 éves ovis kislány halálát

Bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás kislány - erősítette meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tisztifőorvosa kedden az MTI-nek, hozzátéve: egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs.

 

szentgotthard-jatekvar-ovoda-fertozo-agyvelogyulladas.jpg

 
Stánitz Éva elmondta: az ÁNTSZ szakemberei, miután hétfő délelőtt tudomást szereztek a halálesetről, azonnal a helyszínre mentek, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a további megbetegedéseket megakadályozhatják.
Hangsúlyozta: a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott.
Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosította a hatóság a szükséges antibiotikumot - mondta a megyei tisztifőorvos.
Stánitz Éva szólt arról is, hogy a betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz.

A megyei tisztifőorvos elmondta: kollégái részletesen tájékoztatták az óvodába járó gyerekek szüleit, ők a történtek után amúgy is jobban figyelnek a gyerekeikre, és helyesen teszik, ha elővigyázatosságból a kisebb tünetekkel is orvoshoz fordulnak.
Stánitz Éva tájékoztatása szerint fertőtlenítettek az óvoda épületében és azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, ahol a gyermek megfordult, ezért az óvoda ideiglenes bezárását nem tartották indokoltnak.
Kovács Tiborné Salfai Katalin, a szentgotthárdi Játékvár óvoda vezetője elmondta: hétfőn reggel szereztek tudomást a kisgyermek haláláról, azonnal jelezték az ÁNTSZ-nek, és miután beigazolódott, hogy fertőzés okozta, mindenben együttműködtek az egészségügyi hatósággal, és az ő segítségükkel tájékoztatták a szülőket is. Tizenegy csoportjukba több mint 230 gyerek jár, kedd reggel a gyermekeknek kevesebb mint felét vitték óvodába a szülők.
Az óvodavezető hozzátette azt is: mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek csoportba járó gyerekekkel, és életkoruknak megfelelő válaszokat adnak a kérdéseikre. MTI
  (Fotó: ovodaksztg.hu)