Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött cigit szívnak a magyarok

Egyre többen térnek át a cigaretta otthoni töltésére, mivel így lényegesen olcsóbban tudják „előállítani” a füstölnivalót, mintha megvásárolnák a kész cigarettát, ráadásul azt kevesebb dohánnyal is töltik meg mint a dohánygyárak.
Összehasonlítva az elmúlt két év azonos hónapjait megállapítható, hogy 2013-ban már év elejétől kevesebb cigarettát értékesítettek, ami a januári áremelkedéssel magyarázható. A fogyasztási dohány eladási volumenében ugyanakkor a vizsgált időszakban folyamatos növekedés tapasztalható.

 

toltott-cigaretta.jpg

 

Bár a fogyasztási dohány, illetve a cigaretta nem ugyanabban a mennyiségi egységben van nyilvántartva (a cigaretta szálban, míg a fogyasztási dohány grammban), ha a fogyasztási dohányt a cigarettába tölthető mennyiség alapján nézzük, látható, egyre többet értékesítettek ebből a termékből, mint a normál cigarettából. Egy hivatalos gyártási eljárás során készült cigarettában 0,8-1 gramm tömegű dohány van, míg a nemzetközileg is elfogadott kutatások szerint a kézileg töltött cigaretta esetében 2012-ben 0,73 gramm volt a szálanként felhasznált dohány becsült mennyisége, ami 2013-ban átlagosan 0,6 grammra csökkent, bár ez a csökkenés a cigarettát sodró fogyasztó számára észrevehetetlen, mivel a töltött dohány térfogata nem változott, csupán annak tömege csökkent.
A fentiekből az következik, hogy a dohányfogyasztók a cigarettáról áttértek a jóval olcsóbb fogyasztási dohányra és inkább saját maguk töltik a cigarettát, mint hogy azt készen vásárolják, ráadásul kevesebb dohánnyal is töltik meg, mint a dohánygyárak.  (Forrás: NAV)