Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.12.14

Több tonna háborús eszközt foglaltak le Zalában - ítélet a botfai robbanás ügyében

Robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen a Zalaegerszegi Városi Bíróság egy 20 éves férfit, társa pedig egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.
Zalaegerszeg botfai városrészének egyik garázsában tavaly márciusban engedély nélkül tartott világháborús lőszerek robbantak fel. A 44 éves férfi, miután házilag szét akart vágni egy rombológránátot, meghalt, fia pedig - aki elsőrendű vádlottként állt a bíróság előtt - maradandó égési sérüléseket szenvedett.

 

itelet-a-botfai-robbantas-ugyeben.jpg

Zalaegerszeg, 2012. december 14. Sorok Norbert bíró (j6) ismerteti az elsőfokú ítéletet J. D. elsőrendű vádlott (j2) és társa (j) perében a Zalaegerszegi Városi Bíróságon 2012. december 14-én. A vádlottak éveken keresztül gyűjtött, engedély nélkül tartott I. és II. világháborús lőszereinek egy része felrobbant tavaly márciusban, minek következtében a elsőrendű vádlott édesapja meghalt. MTI Fotó: Varga György

 

A vádirat szerint J. D. és társa évek óta gyűjtött második világháborús tárgyakat és katonai eszközöket. A gyűjtemény darabjait részben világháborús hadszíntereken találták, részben pedig börzéken, interneten vásárolták meg. A lőfegyvert, géppisztolyt, szuronnyal ellátott puskát J. D. a szobájának polcain, a falra kiaggatva tárolta botfai házukban, de állítása szerint ezeket a tárgyakat édesapja helyezte el a szobájában. 
A per során a fiú elismerte, hogy édesapja évek óta foglalkozott világháborús tárgyak, katonai eszközök gyűjtésével. Gyermekként néhányszor elkísérte édesapját a terepre, a világháborús hadszíntereken fémkereső detektorok segítségével találták meg a katonai eszközöket.
Az ügy másodrendű vádlottjának, N. P.-nek a lakásában több száz lövedéket, páncéltörőt, gyalogsági aknákat, kézigránátokat, lőszereket találtak a rendőrök. A 40 éves zalaegerszegi férfi azzal védekezett, hogy valójában egy hadtörténeti gyűjteményt szeretett volna létrehozni. A per során hiányolta, hogy nem mindegyik lefoglalt tárgy kapott egyedi jelzést, továbbá a szakértők nem minden esetben azonosították pontosan a világháborús harci eszközöket.
Az ítélet indoklásakor elhangzott: az eljárás során az eltérő címkézések miatt valóban nem volt szakszerű a lefoglalt bűnjelek kezelése, ugyanakkor egyértelmű, hogy ezek a tárgyak a másodrendű vádlottól származnak.
A Zalaegerszegi Városi Bíróság nem jogerős ítéletében a felfüggesztett börtönbüntetés mellett a 20 éves férfit 710 ezer forint, a másodrendű vádlottat pedig 542 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.
Zalaegerszeg botfai városrészében tavaly március 7-én akkor történt a robbanás, amikor a 44 éves férfi egy 149 milliméteres, második világháborús, négy kilogramm TNT-töltetet tartalmazó tüzérségi rombológránátot korongvágóval próbált szétvágni. A férfi meghalt, 19 éves fia pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett, a detonáció következtében összedőlt egy műhely és több épület megrongálódott. A romok eltakarítása közben mintegy ezer darab világháborús fegyvert, lőszert, robbanótestet és egyéb eszközöket foglaltak le, amelyeket a tűzszerészek két fordulóban tudták elszállítani, csak az első fordulóban 2,2 tonna háborús eszköz volt a teherautón.