Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.26

Zsebünkben, karunkon a multifunkciós csoda

Telefonunk otthonfelejtése sokunk számára jelenthet kényelmetlenséget, pláne, amennyiben emiatt nem tudjuk felvenni a kapcsolatot szeretteinkkel, munkatársainkkal, barátainkkal, nem beszélve a megannyi funkció nélkülözni kényszerüléséről, mely manapság standard felszereltségként jelenik meg a telefongyártók széleskörű kínálataiban.

 

tatabanya-allas.jpg

 

A gyakori telefonhasználatnak köszönhető fizikai, illetve mentális egészségbefolyásoló hatások mellett ugyanakkor pozitív eredményeket is bőséggel meg tudunk nevezni. Tény, hogy az okos telefonok iránti vevői igény évek óta exponenciális növekedésről tesz tanúbizonyságot, hiszen egy 2000-től 2017-ig bezárólagos reprezentatív felmérésből kiderül, hogy mintegy szűk 18 év leforgása alatt az akkori 39 millió db telefonbeszélgetéssel szemben, mára már több mint megkétszereződve, csaknem 80 milliónyi beszélgetés indul ki a magyar mobilhálózatokból a 2017-es statisztikaképzést alapul véve, számol be róla a Központi Statisztikai Hivatal idősoros elemzésében. E rohamos ütemben növekvő vevői igénnyel párhuzamosan tehát nemcsak a készülékek világpiaci ára, hanem a felhasználók száma, valamint a funkciókínálat is mindinkább szélesebb körű kíván lenni. Néhány, manapság nem is oly elképesztő példát említve, számláinkat akár egy QR kód leolvasó program segítségével, esetleg online bankfiókon keresztül percek alatt képesek vagyunk törleszteni, okos órákra vezeték nélkül csatlakoztatva első kézből értesülhetünk pulzusszámunk gyakoriságáról, ugyanakkor kalkulátorokra támaszkodva még akár a napi szükséges kalória és/vagy vitaminbevitelünk mennyiségét ugyancsak könnyűszerrel meghatározhatjuk.

 

Azonban nem is hinnénk, hogy e megannyi hasznos, az életet merőben könnyebbé tevő funkciók viszont komoly személyiségformáló hatása sem ismeretlen. Pszichológiai leírások bizonyítják ugyanis, hogy az átlagostól kissé túltengő telefonhasználat következtében egyrészt romolhatnak a kapcsolataink, némely esetben elzárkózva, egy egészen valósnak tűnő burába kerülhetünk, szociálisan kevésbé aktív, kreativitáscsökkentő állapotot vehetünk fel. Amennyiben nem is mi vagyunk az érintettek, sokunk számára ismerős lehet a kép, amint társalgás ideje alatt beszélgetőpartnerünknek nem telik el perc, hogy rá ne pillantson készüléke képernyőjére, holott nem is hinné mennyi, a közösségépítést szolgáló interakciótól fosztja meg így nemcsak önmagát, sokkal inkább beszédpartnerét. Elzárkózás címszó alatt főként szociális elszigetelődésre gondolhatunk, amikor is például baráti találkozókat, illetőleg egyéb közös programokon való részvételünket vonjuk vissza, amellyel nemcsak érintett ismerőseinket bántjuk, vagy sértjük meg, ám mindezzel később saját magunk személyes fejlődését akadályozzuk.

 

Még mielőtt túltengnénk a hátrányok felsorolásával fontos megjegyezni, hogy az elmúlt években rengeteg felhasználónak változtatta meg az életét a világháló, ezáltal pedig az újfajta, mobilis böngészési módszerek. Tény ugyanis, ugrásszerűen növekedett az internetes rendelők, álláskeresők száma. Ezek szinte szoros összhangban olyan korszakváltáson mentek keresztül, amely jelenlegi piacunk irányát merőben meghatározza. Hiszen, míg az online webáruházak akár teljes terméklistát tehetnek interaktívan közzé, addig az újságban lévő álláshirdető felületek korlátozottságát bőséges tartalommal ellensúlyozzák a különféle internetes állásportálok. Magyarországon helytől független, megannyi vidéki településen, így például Tatabányán is igencsak felhasználóbarát a Tatabánya állás infó álláskereső oldal, mely megszólítja az éppen munkába állni, illetve azt váltani szándékozókat mind a középfokú végzettséget igénylő szakmunkás- és betanított, mind pedig a magasabb képzettséget megkövetelő munkakörök terén. Előnyük mindenképp naprakész tartalmukban, dinamikus és személyre szabható keresési konfigurációiban rejlik, ennek köszönhetően maga, a jelentkezési folyamat is messze a papíralapú változata előtt jár. Ne féljünk tehát a digitális újításokra támaszkodni, hiszen életünk során komoly előnyöket élvezhetünk általa.

 


loading...