Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.14

Weber: nem tárgyaltam Orbánnal, hanem megmondtam neki, mit tegyen

Interjút adott keddi budapesti látogatása után Manfred Weber az Euronews-nak.
Manfred Weber német politikus, az európai parlament tagja. Az Európai Néppárthoz tartozó Bajor Keresztényszociális Unió tagja. Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának
vezetője. A jelenlegi EP legfiatalabb frakcióvezetője, és az EPP-nek sem volt még nála fiatalabb frakcióvezetője.

nagykanizsa-orban-viktor.jpg

(Orbán Viktor Nagykanizsán 2015-ben. Fotó: MTI)

Nem tárgyalni, hanem a feltételeit közölni utazott Budapestre

Cáfolta a magyar sajtóban megjelent állításokat, miszerint az álláspontok közeledtek, amikor kedden Orbán Viktorral találkozott. Weber leszögezte: nem tárgyalni, hanem a feltételeit közölni utazott Budapestre; hogy megmondja, mit kell tennie a magyar miniszterelnöknek és pártjának, ha továbbra is a Néppártban akarnak maradni.

"A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." - fogalamazott az EPP frakcióvezetője.
A bajor politikus határozottan fogalmazott: "aki nem tiszteli az értékeinket, az nem lehet a Néppárt tagja, ez a közös alapvetés."

Csak Orbánon múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja

Arra a kérdésre, hogy a Néppártban van-e még hitele Orbán szavainak, hogy ő személy szerint hisz-e Orbán Viktornak, a frakcióvezető így válaszolt:

- Folyamatos téma ez a Néppártban, és még meg kell állapodnunk abban, milyen álláspontot képviselünk, ez egyelőre még nem tiszta. De figyelembe véve azt a bizonytalanságot, amit az elmúlt években, vagy inkább elmúlt évtizedben tapasztaltunk Orbán és a Fidesz viselkedését illetően, egyértelmű, hogy először is olyan biztosítékra van szükségünk, ami bizonyítja, hogy készek a kompromisszumra, másodszor pedig, hogy ez hosszú távon is így lesz. Vagyis biztos, hogy a következő években, hónapokban nem változtatnak megint. Ha mégis, számos lehetőség áll előttünk, ezek közé tartozik a kizárás is. Csak őrajta múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja" - mondta Weber.

Hiába takarták le őket, Weber is látta a plakátokat

A politikus arról nem beszélt, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány hétfőn letakartatta a Néppárt által kifogásolt, Junckert támadó plakátokat; pontosabban csak azokat, amelyek a Weber útvonaláról láthatóak. Egy magas rangú néppárti politikus ugyanakkor azt mondta munkatársunknak Weber nagyon is jól látta a posztereket.
(Forrás:
Euronews)