Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.09

Vond be a gyerekeket a tervezésbe!

Az év végéhez közeledve a legtöbb ember átgondolja az elmúlt év eseményeit, és célokat tűz ki maga elé a következő évre. Törekedjünk arra, hogy mindebben a gyermek is aktívan részt vegyen. Ugyanis így lehetősége adódik elmondani gondolatait, megismerhetjük vágyait, amely rendkívül fontos fejlődése szempontjából is.

 

 

jatek-rajzolas.jpeg

 

Tűzzetek ki közösen célokat!

 

Az ünnepi rohanás végével mindenképp szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk és lezárjuk az elmúlt évet, és célokat tűzzünk ki a következő időszakra. Tervezzük meg, miképp fejlődhetünk a jövőben, esetleg szeretnénk-e valamilyen továbbképzésen részt venni. Az emberek az újévi fogadalmaikba gyakran beépítik, hogy a következő évtől egészségesebben étkeznek, többet sportolnak. Gondoljuk át azt is, hogy vajon mi milyen életmódot folytattunk ebben az évben, és szeretnénk-e ezen változtatni, ha igen, hogyan?

 

A saját célok kitűzése mellett fektessünk hangsúlyt a családdal kapcsolatos tervekre is. Ebbe bátran vonjuk be a gyerkőcöt is, hiszen azzal, hogy ő is elmondhatja véleményét és gondolatait, megerősödik benne, hogy értékes része a családnak. Emellett szülőként arra is választ kaphatunk, hogy milyen gondolatok kavarognak gyermekünkben. Érdemes például olyan célokat kitűzni, amely a viselkedés megváltozására, egyes képességek fejlesztésére irányul. Az eredményeket pedig folyamatosan értékelhetjük, év végén pedig összegezhetjük.

 

A cél legyen fejlesztő hatással a gyerekre!

 

Az ünnepi időszak során lehetőségünk van több időt eltölteni egymással. Ez alatt pedig a szülők számára könnyedén kiderülhetnek a gyerkőcök erősségei vagy épp gyengeségei. Ha azt vesszük észre, hogy a gyermek szívesen foglalkozik valamivel (például fest vagy rajzol), bátorítsuk és ösztönözzük arra, hogy a következő évben továbbfejlessze magát.

 

Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem épp a tehetséget látjuk meg a gyerekben, hanem valami olyanféle hiányosságot, amit mindenképp minél hamarabb fejleszteni szükséges. Ez gyermekkorban legtöbbször a beszéd és kommunikáció. Így ez egy olyan cél lehet, ami valóban a gyermek fejlődését szolgálja. Segítsünk neki abban, hogy ezt a célt valóban el tudja érni. Ma már rengeteg beszédfejlesztő játék és eszköz van, amely akár észrevétlenül is fejleszt. Ehhez válassz egy játékos eszközt a Játékliget kínálatából!

 

A kitűzött cél

 

A célok meghatározásának akkor van értelme, ha mindezt be is tudjuk tartani. Igyekezzünk reális célokat kitűzni saját magunk és gyermekünk elé is, ez ugyanis sikerélményhez juttatja és ösztönözheti arra, hogy újabb és újabb célokat tűzzön ki maga elé.

 

A legjobb, ha az elért eredményeket folyamatosan nyomon tudjuk követni, így értékelni is tudjuk azokat, amely sokat jelenthet a gyermek számára. Érdemes legalább havonta összegezni az addig elérteket.

 


loading...