Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.14

Visszatoloncolhatják Magyarországra a szomszédos Lendva környékén elfogott menekülteket

A magyar-osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni - jelentette a szlovén média hétfőn.

 

ausztria-menekultek.jpg

(Buszra váró migráns vitatkozik egy osztrák rendőrrel a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György)

 

 A Vecer című maribori napilap arról írt, hogy a rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén-osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A gépjárművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt.

Ugyanakkor az osztrák hatóságok közölték, hogy szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt - írta a lap.
Ausztria és Szlovénia között megállapodás van arról, hogy az illegális határsértőket mindkét fél visszaküldi. Az említett határsértést illetően a szlovén hatóságok jelezték, hogy osztrák kollégáik nem értesítették őket, és bizonyítékkal sem támasztották alá, hogy a migránsok valóban Szlovéniából kerültek Ausztriába, ezért szerintük kérdéses, hogy visszatoloncolják-e őket.

Korábbi jelentések szerint csütörtök hajnalban egy csoport szíriai menekültet is feltartóztatott a szlovén rendőrség a magyar határ közelében, Lendva környékén, miközben az autópálya mentén Ausztria felé gyalogoltak. A menekültek az M7-es autópálya mentén haladva, illegálisan lépték át a magyar-szlovén határt, hogy szlovén területen keresztül Ausztriába, majd onnan Németországba jussanak. A tizennégy szíriai állampolgárt - amennyiben nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovéniában - visszatoloncolják Magyarországra.