Visszatérnek a rendezvények, ám megújult szokásokkal
Lassan, lépésről lépésre kapjuk vissza a régi megszokott életünket, és hamarosan talán a legtöbb rendezvény is szabad jelzést kap. A rendezvényszervezők számára ez egyrészről izgalmas, hiszen újra végezhetik a munkájukat, másrészről pedig egy újfajta felkészülést igényel egy-egy rendezvény szervezése.
Hogyan segítenek a gazdaság beindításában a rendezvények?
A gazdasági fellendüléshez jelenleg az olyan rendezvények járulnak hozzá a leginkább, amelyek a kiállítók és a látogatók között olyan kapcsolat kiépítésére kínálnak lehetőséget, amelyek során viszonylag rövid időn belül üzletet köthetnek. Így válnak a kereskedelmi kiállítások a gazdaság multiplikátoraivá.
A kisebb rendezvények egyfajta próbatételt is jelenthetnek: amennyiben ezeken az események után nem növekszik a fertőzöttek száma, már nagyobb biztonsággal megtarthatóak a nagyobb kiállítások is.
Egy biztos, a következő időszakban a rendezvényszervezőknek rengeteg munkája lesz. Ha gondolkodsz a pályamódosításon, érdemes ezt a szakmát választani, szerezz azonnal a gyakorlatba ültethető ismereteket!
Járványügyi intézkedések
A rendezvényszervező legelső feladata, hogy helyszínenként elkészítse a saját Covid-19 intézkedési tervet.
Törekedni kell a minél kevesebb érintkezésre, ezért az online regisztrációs lehetőségről feltétlen gondoskodni kell.
A kizárólag egészséges és láztalan résztvevők számára 50 emberenként legalább 1 db kézfertőtlenítő biztosítása kötelező. További feladat, hogy a digitális hőmérők segítségével ellenőrizzék a látogatók testhőjét, lehetőleg olyan személyzettel, akik ki tudják szűrni a fertőzött személyeket.
A kötelező maszkviselés és a maszkok ingyenes biztosítása is alapvető elvárás, mint ahogy az is, hogy a 1,5 m-es távolságtartás a rendezvényen megvalósuljon.
A csoportos fotózásokat, dedikálásokat érdemes egy kicsit későbbre hagyni, mint ahogy a nagy létszámú csoportosulásokat is.
A kulisszák mögött
Számos intézkedés kevésbé látható, ám legalább olyan fontosak, mint a fent felsoroltak. Ilyen például a helyiség szellőztetésének kérdése.
A felületeket meghatározott időközönként – de legalább 4 óránként – kell fertőtleníteni.
A catering számára is új szokások bevezetését igényli a vírushelyzet. Az étlapot például érdemes online elérhetővé tenni, hiszen a műanyag menükártyát mindenki megfogja. A másik – bár kevésbé fenntartható – megoldás az eldobható papírra nyomtatott verzió.
Ezenkívül az önkiszolgálás helyett válasszuk inkább a büféasztalos kiszolgálást.
A fellépőkkel kapcsolatos óvintézkedések közé tartozik, hogy lehetőleg a látogatóktól külön útvonalon közlekedjenek, az öltözőiket rendszeresen fertőtlenítsék, és a technikai eszközöket – legfőképpen a mikrofont – minden használat után sterilizálni kell.