Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.26

Vírus támadja a paradicsomot és a paprikát

A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unió nyugati tagállamaiban jelent meg, így Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét.  

Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A károsító jelen ismereteink szerint csak ezen a két telepen van jelen, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzésre nem derült fény.

Reményeink szerint lokalizálódott a nevezett helyszíneken, és rohamos szétterjedése az országban nem következik be. A kórokozó levegőben nem terjed, csak valamilyen hordozóval, például fertőzött növényi résszel érintkezett zöldséges rekesszel vihető át egyik kertészeti üzemből a másikba.

A rekeszek és egyéb, az árumozgatáshoz, szállításhoz szükséges eszközök okszerű fertőtlenítésével megakadályozható a kórokozó áthurcolása - írta A paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) Magyarországon című pénteki közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. (Fotó: NÉBIH)

tobrfv.png