Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.27

Vészesen közeledik a parlagfűszezon!

Civil összefogással megóvhatjuk magunkat, családtagjainkat, allergiás és asztmás embertársainkat a parlagfűpollen súlyos egészségügyi hatásaitól.

A parlagfűpollen több mint 90 %-a fertőzött mezőgazdasági területekről (elsősorban napraforgóföldekről, gabonatarlókról, 1-2 éve parlagon hagyott földekről) származik, ezért leginkább ezeket kell figyelni.

 

parlagfu-ellenorzes.jpg

 

Erre vidéki autós utazások, kirándulások során is van lehetőség. Minthogy a parlagfű pollenjét a szél sok kilométerre elviszi, nem elég csak a lakóhelyünk környékét figyelni.

 

Az idő sürget, mert augusztus közepétől megindul a parlagfű tömeges virágzása, és akkor már senkinek nem tanácsos a fertőzött területek közelébe menni, mert az allergia bárkiben kialakulhat.

 

Az elmúlt években a parlagfűpollen koncentrációja augusztusban és szeptemberben szinte az egész országban 10-20-30-szorosan meghaladta az egészségügyileg még tolerálható értéket, és veszélyes riasztási szinteket ért el.

 

Ennek oka az, hogy a földhivatalok nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást a parlagfűfertőzések földerítésére. A civilek nagyobb aktivitásával az idén még javítható a helyzet.

(Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület - OS)