Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.19

Varázsoljunk ünnepi hangulatot a lakásba is!

Karácsony közeledtével nem csak lelkünket, hanem lakásunkat is ünnepi díszbe öltöztethetjük, és ezzel meghitt, bensőséges környezetet varázsolhatunk magunknak és családtagjainknak, így könnyebben kikerülhetünk a hétköznapok forgatagából és ráhangolódhatunk a szeretet ünnepére.


Karácsony mindenhol


A karácsonyi előkészületek advent első vasárnapján veszik kezdetüket, illetve még korábban, hiszen az adventi koszorút is el kell készítenünk addigra. Ma már számtalan variációban készíthetünk adventi koszorút, ki-ki ízlése szerint. A koszorút állítsuk az étkező asztalra vagy a gyerekszobába, hogy körül tudjuk ülni vasárnaponként, amikor meggyújtjuk a soron következő gyertyát. A kisgyermekes családokban szinte elengedhetetlen „kelléke” a várakozásnak az adventi kalendárium, amelyet esztétikus kivitelben készíthetünk el karácsonyi mintás textilekből és akaszthatjuk ki a gyerekszoba falára.

 

karacsonyi-dekoracio-2.jpg


A karácsonyfára szánt izzókat korábban is elővehetjük, jó szolgálatot tehetnek a karácsonyi dekorálásban. Keretezzük vele az ablakokat, az ajtókat vagy a tükröket, esetleg dobjuk az egészet egy dekoratív vázába!


A lakás dekorálását a legegyszerűbben az üzletekben kapható karácsonyi színes szalagokkal, girlandokkal tehetjük meg. Többszintes lakásokban dekoráljuk velük a lépcsőkorlátot, az ajtók keretét. Ne feledkezzünk meg a lakás kültéri dekorációjáról sem, ugyanezekkel a díszekkel díszíthetjük az erkély korlátját is.


Az ablakpárkányokat se hagyjuk ilyenkor üresen: vágjunk le fenyőgallyakat, dekoráljuk őket különféle bogyókkal, gyertyákkal, fújjuk le műhóval. Az ablakokat díszíthetjük fehér papírból készült hópelyhekkel, saját kezűleg készített lógós díszekkel, de készen is vehetünk ilyeneket, ha valaki nem annyira kreatív, hogy saját maga álljon neki ezek elkészítéséhez.
Egy-egy téli hideg estén remek

 

karácsonyi hangulatba kerülhetünk, ha néhány helyen hangulatfényekkel egészítjük ki a karácsonyi dekorációt. Ez lehet egy illatmécses (különösen, ha mézeskalácsos illóolajjal párásítunk), karácsonyi mintával előzőleg kidekorált üvegekbe helyezett mécsesek, LED-mécsesek, gyertyák a lakás különböző pontjain elhelyezve. Ha rendelkezünk kandallóval vagy cserépkályhával, érdemes ilyenkor néhány este azzal bemelegíteni a lakás, a nyílt tűz látványa megéri a fáradságot!

 

karacsonyi-dekoracio-3.jpg


Karácsonyi trendek 2015-ben


A legtöbben talán azért sem dekorálják a lakásukat, mivel ez egy igen rövid időszak, és mire kigondoljuk, hogy mit és hogyan szeretnénk, akkorra vége is. Éppen ezért nem árt előre tervezni és gondolkodni, ha idén (vagy inkább már csak jövőre) valami többet szeretnénk. A fő cél idén is, hogy meleg és családias légkört teremtsünk a lakásban, most az egyszerűség jegyében, figyelembe véve, hogy a kevesebb mindig több. Idén is a fehér-piros és fehér-ezüst színkombináció a divat, maradt tehát a skandináv stílus. Ezt megspékelhetjük néhány gyertyával, saját magunk által dekorált üveg mécsestartóval, kötött párnahuzatokkal (akár régi pulóverekből átalakítva), kockás takarókkal. Nagyon fontos, hogy a kellő hatást csak teljes rend mellett érhetjük el, ne legyenek szem előtt a mindennapi limlomok!


A karácsonyi dekorációban elengedhetetlen szín a piros és az arany, és az idei év divatszíne a kék! Mindezeket kombináljuk természetes anyagokkal: faágakkal, különféle bogyókkal, fahéjrudakkal, és törekedjünk lakásunk egészének egységes megjelenésére! Vásároljunk pár karácsonyi hangulatú cserepes virágot is (mikulásvirág, karácsonyi kaktusz) és állítsuk őket a lakás központi helyeire!