Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.30

Van ahol már túl jól teljesít a napelem, megadóztatnák

Egyre kevésbé kell a természetes energiaforrások és a napelem hasznossága mellett érvelni, különösen olyan országokban, ahol a napfény egész évben jelen van. Azonban Spanyolországban igen érdekes rendeletet készít elő a kormány: gyakorlatilag megadóztatnák a napsugarakat. Azokat a háztartásokat kötelezné az állam járulékok fizetésére, amelyek a napenergiából nyert többletet akkumulátorokban tárolják el. Hiába táplálnák vissza a természetes felesleget a hálózatban, a spanyol állam ebben az esetben is megadóztatná őket.

 

napelemes-rendszer.jpg

 

Pedig a többlettermelést bizonyos európai országok már nemcsak támogatják, hanem profitot is biztosítanak a napelem felhasználójának!

Az egyik legelterjedtebb alternatív energiaforrás a napelem rendszer, a Gershojenergia szerint az egész évi áramfogyasztást lefedhetjük a segítségével. A szakértő megnyugtatónak tartja, hogy abban az esetben jó megoldást nyújt, ha a napfényes időszak a pillanatnyi borús időjárás miatt félbe szakad – a villamos hálózat ugyanis kiegyensúlyozza majd az áramtermelést.

 

Hogyan csökkenti a napenergia a villanyszámlánkat?


Egyre több ország támogatja állami szinten is a napenergia felhasználását, a napelem egyaránt költségcsökkentő a nagyobb cégek és a magánszemélyek, családok számára is. A kiépített rendszer az éghajlati viszonyok pozitív hatását, vagyis az aktív napsütést alakítja át a mindennapi teendőinkhez szükséges elektromos árammá. Az így kapott egyenáramból váltóáram lesz. Az inverter teszi lehetővé ezt a folyamatot, így bármilyen háztartási készüléket üzemeltethetünk otthonunkban, amely váltóáramot igényel.

A gershojenergia.com napelem rendszerével látványosan csökkenthető a villanyszámla végső összege. Ez valóban jelentős megtakarítást jelent az egész éves viszonylatban. A térség napenergia ellátottsága folyamatos és erős, még az őszi, téli hónapokban sem kell lemondani a napelem működéséről. Igaz, hogy kevesebb mennyiségben, de akkor is számíthatunk a teljesítményére.

 

Hálózatra kapcsolt vagy szigetüzemű napelem rendszert válasszunk?


A napelem telepítése előtt el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e az energiarendszert egybekapcsolni a villamos hálózattal, vagy sem. Milyen különbséggel jár ez a két megoldás?
Közvetlenül nyerhetünk energiát az egész háztartás számára, ha a napenergiát egy inverter segítségével villamos energiává alakítjuk.

Ezzel a korszerű megoldással akkor is felhasználhatjuk az áramot, ha a borús, esős idő miatt a rendszer nem kap megfelelő mennyiségű napfényt. Ugyanis a hálózatra kapcsolt napelem rendszer ilyenkor nem termel elegendő energiát. Azonban, a napfényes időszakokkal előállított többlet áramot vissza lehet táplálni a saját villamos hálózatunkban.
Ha egy szigetüzemű napelemrendszer mellett döntünk, biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő mennyiségű energiához jutunk.

Különösen azokra térségekre, területekre hasznos megoldás, ahol nincs villamos hálózat az áram továbbítására. Ugyanis ezek az önállóan és függetlenül működő rendszerek akkumulátorokban tárolják el a napenergiát. Magas karbantartási és kiépítési költségek mellett még mindig kifizetődőbb lehet a biztosított áramellátás tekintetében. Akkor is, ha az akkumulátorokat időszakonként le kell cserélnünk.

A napelem egy hosszú távú befektetés, amely mérsékelheti a rezsikiadásokat, ráadásul nem szennyezi a környezetet sem. Nem véletlen, hogy egyre több kormány támogatja a napelem rendszerek működtetését!