Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.04

Vagyonszerzési illeték – csökkenthető az összeg?

Ingatlanvásárlás esetén Magyarországon a magánszemélyek, illetve az ingatlanok adás-vételével foglalkozó cégek vagyonszerzési illeték befizetésére kötelesek. Lehetséges-e csökkenteni az adó mértékét? A válasz egyértelműen az, hogy igen, sőt: bizonyos speciális esetekben az illetékfizetés akár teljesen el is maradhat.

 

Vagyonszerzési illeték százalékos leosztásban

 

A szóban forgó illeték nagysága a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának függvényében alakul. Magánszemélyek ebben az esetben 4%-os befizetéssel kell, hogy számoljanak (kivéve, ha a vételár 1 milliárd Forint fölött van, a vagyonszerzési illeték ebben az esetben 2%-ra csökken), a fentiekben említett profilú vállalkozások pedig 2%-át fizetik be illetékként az ingatlan vételárának.

 

vagyonszerzesi-illetek.jpg

 

A vagyonszerzési illeték alóli mentesség

 

Ha adott ingatlan egyenesági rokonok között cserél gazdát, a vevő mentes a vagyonszerzési illeték befizetésétől. Az egyenesági rokonságba nemcsak a valóban vérszerinti kapcsolaton alapuló viszony, de az örökbefogadás is beletartozik.

 

A házastársakat is érinti az illetékkedvezmény

 

Nem kell illetéket fizetnie annak a személynek sem, aki a hivatalosan bejegyzett házastársától vásárol ingatlant.

 

Új lakás – 15 millió Forint alatt

 

Amennyiben teljesen új lakást kívánunk vásárolni, nem kell illetékkel számolnunk. Ennek a kedvezménynek két kritériuma van: az adott lakás vételára ne haladja meg a 15 millió Forintot, illetve közvetlenül a beruházóval kell a vételt lebonyolítani.

 

Csökkenthető-e az vagyonszerzési illeték?

 

Egyértelműen igen! Ha az ingatlant bútorokkal, egyéb ingóságokkal vásároljuk, csökkenthető a vagyonszerzési illeték díja, hiszen ez esetben a berendezési tárgyakra más szabályok vonatkoznak, azok költsége pedig levonódik az illeték díjából.

 

Kedvezmény jut az első lakásukat megvásárló fiataloknak is

 

A 35. életévüket be nem töltött fiatalok az illeték 2%-át fizetik a fentiekben említett 4% helyett, ha a lakás ára nem több 15 millió Forintnál. Amennyiben a vételár mégis több az említett összegtől, sajnos a 4%-os illetékszabály az érvényes – a jó hír viszont az, hogy az érintettek élhetnek az egy évre lebontott részletfizetés lehetőségével.