Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.06

Újra beindult a lakáshitelezés

Ingatlant vásárolna, de nincs meg hozzá a teljes vételár? A hitelintézetek minden korábbinál szélesebb lakáshitel lehetőségekkel állnak rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és élethelyzetének leginkább megfelelő konstrukciót. A lehetőséggel sokan élnek is, ami egyértelműen azt mutatja, hogy kedvező kamatozás és feltételek jellemzik az aktuális ajánlatokat. Ezt támasztják alá a MNB információi is, melyek szerint hat éve nem történt olyan magas összegű hitelkihelyezés, mint idén júniusban.

 

lakashitel.jpg

 

A frix.hu által is tapasztalt tendenciák szerint a legtöbben a lakáshitel ajánlatok iránt érdeklődnek, s ezt a MNB mutatói is alátámasztják. A lakáshitelek átlagkamata ugyanis valahol 5 százalék környékén van, viszont azt is érdemes tudni, hogy a lekötött lakossági betétek szinte soha nem ígértek ennyire keveset, alig 1 százalékot.

 

Spekulációk az új támogatási rendszerben


Mindemellett az új lakástámogatási rendszer is jelentősen érzékelteti már most hatásait a hitelek iránti érdeklődés tekintetében. Mivel a vételár erősen maximalizált, ezért egyedül a budai ingatlanok esetében nem játszik szerepet a támogatott lakáshitelezés a vásárlás során. Nem ritka az sem, hogy a családok előre gondolkodnak, és a jelenlegi kedvezményekről inkább lemondanak annak reményében, hogy a későbbiekben, amikor lakáscserére lesz szükségük, és már több gyerekkel rendelkeznek, akkor vehessék igénybe a támogatást.

 

Fellendülés, és ami a háttérben van


Úgy tűnik tehát, hogy a brókerbotrányok és az alacsony betéti kamatok ellenére is fokozott érdeklődés mutatkozik a hitelintézetek ajánlatai iránt. A lakáshitelezési piac a jelenlegi állás szerint már a 2005-2006-os éveket idézi a számok tükrében. A háttérben részben az ingatlanpiac fellendülése is áll, ugyanis csak júliusban több mint 12 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva legalább 33 százalékos növekedést mutat. Akik tehát már évek óta halogatták lakásvásárlásukat, most belevágtak, és a hitelintézetek felé megingott bizalom is újra erősödni látszik.

 

Nem elhanyagolható tényező az elszámolással érintett hitelek kiváltása sem, ami ugyan a felvett lakáshitelek számára nem volt hatással, de egyértelműen a lakáshitelek iránti kereslet növekedését hozta magával. Bár a korábbiakban már említett CSOK, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye is hozzájárul a piac bővüléséhez, de tényleges hatásának megítéléséhez még további hónapok szükségesek.

 

Kevesebbet veszünk fel, mint amennyit törlesztünk


Bár kétségtelen, hogy a lakáshitelek téren egyértelmű a fellendülés, összességében azonban tovább csökkent a lakosság számára kihelyezett hitelállomány. A hazai lakosság tehát több törlesztéssel rendelkezik, mint amennyit újonnan felvesz, ennek oka pedig nem másban keresendő, mint a bizonytalan munkaerő-piaci lehetőségekben és sok esetben az anyagi biztonságot nyújtó megtakarítások hiányában.

 

A bankbetétek utáni kamatok drasztikus csökkenése viszont talán kevésbé érezteti hatását, mint azt eleinte gondolták a szakemberek. A lakosság egészen egyszerűen a lekötések elhanyagolásával reagál a jelenlegi helyzetre, vagy egyéb megtakarítási formák iránt érdeklődik, melyekből- valljuk be- akad szép számmal. A lakáshitelek iránti kereslet a kedvezmények apropóján valószínűleg a jövőben is növekedést mutat majd.

 

Látva a hitelintézetek számos ajánlatát, elmondható, hogy akik otthonteremtésen gondolkodnak, most biztosan megtalálják majd a hitel lehetőségek között azt, amelyik körülményeiknek, anyagi lehetőségeiknek és a vásárolni kívánt ingatlan vételárának is megfelel.