Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.18

Új lakás vagy ház? Jövőre kötelező a 25%-os megújulóenergia-arány!

A legújabb jogszabály nagy változást hoz az új építésű ingatlanok világába Magyarországon 2021-től: minden újonnan épülő háznak és lakásnak legalább BB típusú energetikai besorolást kell kapnia. Tehát az összes elfogyasztott energia legalább egy negyede megújuló energiából kell, hogy keletkezzen. Ez a jogszabály a már felépített házakra, lakásokra nem vonatkozik, azonban érdemes lehet elgondolkodni a következőkben említett lehetőségeken a fogyasztás (és rezsi árának) csökkentése érdekében: ezzel nemcsak a környezetet, de a saját pénztárcánkat is kímélhetjük!

 

napelemes-rendszer.jpg

 

Milyen lehetőségek vannak ennek elérésére?

 

A legismertebb megújulóenergia-technológia a háztartásokban, amely legtöbbünknek elsőre eszébe jut, a napelem. Ezenfelül más opciók is léteznek: például a hőszivattyú vagy a napkollektor, esetleg a három lehetőség valamilyen párosítása.

 

A következő bekezdésben segítünk összehasonlítani ezeket az alternatívákat. Vegyünk alapul egy 120 négyzetméteres, új építésű családi házat, amelyben egy kétgyermekes család él (vagy más kombinációban, de 4 fő lakik itt), a fűtés típusa padlófűtés, és a melegvíz-igény napi 200 liter.

 

A megújuló energiaforrások összehasonlítása: napelemek

 

Bár az alábbi példából magunk is ki fogunk tudni szűrni fontos információkat, mi azt javasoljuk, hogy fordulj személyre szabott ajánlatért profikhoz, például a Wagner Solar Hungáriához. Ez a cég 2002 óta foglalkozik azzal, hogy “kulcsrakészen”, tervezéssel és kivitelezéssel is hozzájáruljon a megújuló energia minél több háztartáshoz való eljuttatásában.

 

Napelemes rendszerből két ajánlatot is találunk, az egyik 2,6 kW-os, a másik 5 kW-os napelemes rendszert ajánl. Mindkettő SolarEdge inverteres okos rendszerű, és a teljes energiaigény kb. 25%-át tudja fedezni. A kettő között a fő különbség az, hogy a nagyobb teljesítményű rendszer 6000 kWh igényt tud kielégíteni, míg a kisebb ennek felét, 3000 kWh-t. Így a nagyobb az elektromos fűtést és a villanybojlert is képes energiával ellátni, míg a kisebb gázfűtés esetén jó megoldás.

 

Hogyan viszonyul ehhez a hőszivattyú és napkollektor?

 

A napkollektor ebben a példában egy 4 kollektoros Wagner Solar napkollektoros rendszer. Ez  elég a fűtésrásegítésre gázcirkó esetén és a háztartási meleg víz rásegítésére.

 

A hőszivattyú egészen másképp működik, mint a napelem vagy napkollektor: ez valamivel drágább lehetőség, azonban az energiaigény kb. 79%-át le tudja fedni: kb. 9 kW-os teljesítményigényt képes lefedni egy 9 kW-os Panasonic Aquarea T-Cap levegős hőszivattyú (-15 ˙C-ig). Ez elég lehet a fűtésre, a hűtésre és a használati meleg vízre is.

 


loading...