Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.28

Tragédiához vezetett volna, ha beépítik a volánbuszokba ezeket a hamis fékeket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei több megyében bukkantak hamisított fékberendezés alkatrészekre. Országszerte hat helyszínen összesen 1265 autóbuszokhoz használt hamisított WABCO légszárító patront foglaltak le csaknem 4 és fél millió forint értékben. Emellett több mint hatmillió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak.
A NAV pénzügyőrei egy győri alkatrészraktárban tartottak ellenőrzést, ahol 26 WABCO védjeggyel ellátott légszárító patront találtak. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa és a WABCO magyarországi képviselői megállapították, hogy az autóbuszokhoz használt fékberendezési alkatrészek hamisítványok.

 

hamis-wabco-busz-fekek.jpg

 

A gazdálkodó nyilvántartásából kiderült, hogy a cég győri, illetve soproni telephelyén és alkatrészüzletében is található hamis légszárító patron. Az alkatrészüzletben már értékesített hamis termékek csomagolását is megtalálták, amelyekről a cég ügyvezetője elmondta, hogy nem tudta, hogy azok hamisítványok. Ezenfelül a pénzügyőrök ellenőrizték a gazdálkodó számítógépeit is, amelyeken összesen 21 hamis autódiagnosztikai szoftvert találtak, megközelítőleg hat és félmillió forint értékben.
A győri revízió információi alapján a NAV Vas, Heves és Veszprém megyében is tartott ellenőrzéseket, amelynek eredményeként összesen 1214 hamis WABCO légszárító patront foglaltak le különböző Volán telephelyeken és az ellenőrzött cég gyöngyösi telepén.
A NAV a hamis légszárító patronok kapcsán iparjogvédelmi jogok megsértése, míg a hamis autódiagnosztikai szoftverek miatt szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett.
A hamis fékalkatrészek autóbuszokba beépítve közúti szerencsétlenséget is okozhattak volna. A NAV a JAF-al szorosan együttműködve különös hangsúlyt fektet a különféle járműipari alkatrészek és autódiagnosztikai eszközök hamisításának hatékony megakadályozására.  (Forrás: nav.gov.hu médiaszerver)