Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.11

Több orvos távozik az országból, mint ahányan ugyanabban az évben diplomát kapnak!

A Magyar Orvosi Kamara szolidáris az egészségügyben dolgozó valamennyi munkatárssal és a betegekkel.

A Magyar Orvosi Kamara több mint 10 esztendeje folyamatosan figyelmeztet az egészségügyben egyre nehezülő, mára helyenként ellehetetlenülő munkakörülményekre, a rossz bérezés okozta fokozódó pályaelhagyásra, amely a maradók túlterheltségét és kiégését eredményezve végül a betegellátás biztonságát és színvonalát veszélyezteti.

 

nover.jpg

 

Állításainkat tényekkel, kutatási adatainkkal, objektív gazdasági számításokkal támasztottuk és támasztjuk alá. Szomorú tény, hogy minden borúlátásunk egyértelműen igazolást nyert.

Mára a helyzet tarthatatlanná vált! A munkaerőhiány miatt sokszor szerencse kérdése, hogy a beteg milyen ellátáshoz jut!

Hiába a sok száz milliárdos kórház- és eszközfejlesztés, ha a gyógyító-ápoló szakember anyagi megbecsülése rendre elmarad, megélhetése veszélyeztetett, ezért kénytelen a pályát vagy az országot elhagyni. A 2012-13-ban megindított bérfelzárkóztatás gyorsan éreztette pozitív hatását, de még gyorsabban jelentkezett a folytatás elmaradása okozta kár és frusztráció. Legfrissebb információink szerint e téren a közeljövőben elmozdulás várható.

Évről évre több orvos távozik az országból, mint ahányan ugyanabban az évben diplomát kapnak!

A napokban közzétett jövő évi költségvetési tervek sok ezer kollégánk és több tízezer szakdolgozó számára a teljes reményvesztést hozzák.

Hazánk lakosságának egészségi állapota jelentősen elmarad a Magyarország gazdasági helyzete alapján elvárható szinttől, ami folyamatos gazdasági-társadalmi kárt okoz - ismerte fel helyesen a Kormány. A felismerést azonban a megfelelő mértékű gazdasági lépések a mai napig sem követték!

Legfőbb ideje, hogy a döntéshozó ráébredjen a helyzet súlyosságára, mely mára globális társadalmi-gazdasági veszteséget okozva az ott elért eredményeket is veszélyezteti. Sürgős, folyamatos, kiszámítható, törvényben garantált hosszútávú, az érintettek teljes körét átfogó bérfelzárkóztatás lehet az egyetlen sikerrel kecsegtető megoldás.

Méltatlan, hogy az ápolók, a betegek, a hozzátartozók, az orvosok is utcára kényszerülve kénytelenek kifejezni tarthatatlanságát.
 
A Magyar Orvosi Kamara szolidáris minden beteggel és egészségügyi dolgozóval, aki a helyzet javításáért küzd, ahogy ezt saját eszközeivel  köztestületünk is rendületlenül teszi.

Budapest, 2015. május 11.                            

Magyar Orvosi Kamara