Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.27

Több középiskolai hely van, mint jelentkező

Több középiskolai hely van - különösen a négyosztályos iskolákban -, mint ahány jelentkező - emelte ki az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

 

iskolai-hianyzas.jpg

 

Kaposi József ezért nyugalomra intette a középiskolákba jelentkező diákokat és szüleiket, de hozzátette, hogy a legnépszerűbb helyekre valóban nehéz bekerülni.
Az intézet főigazgatója kitért arra is, hogy a gyerek 14 éves korában döntően még a szülő segíti, illetve dönti el a választást.
A szakember ugyanakkor kiemelte: a legfontosabb a tanulás megszerettetése, ez a feltétele az élethosszig tartó tanulásnak.
"Mindegy, hogy mit tanul a gyerek, a lényeg hogy szeresse" - hangsúlyozta Kaposi József, hozzátéve: akkor lehet igazán eredményes és hasznos a középiskolai tanulás, ha az nem unalmas és nem okoz szorongást a gyermekben.
A középfokú felvételin a 8. osztályt befejezők közül a gimnázium, a szakgimnázium, a szakközépiskola, a szakiskola és a készségfejlesztő iskola 9. évfolyamára jelentkezők, valamint a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumi osztályokba jelentkezők vesznek részt, beleértve az előkészítő osztályokra pályázókat is. MTI