Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.21

Tiszába fulladt egy menekült

Veszélyes helyeken is megpróbálnak magyar területre jutni a határsértők, Szeged közelében a Tisza árterében egyre többen a határ mellett vezető csatornán átkelve próbálkoznak – tapasztalta a helyszínen kedden az MTI tudósítója.

A Lúdvári párhuzamos csatorna a Tisza árterén keresztül vezet a töltéstől a folyóig, néhány méterre a magyar-szerb határtól. Ezen a területen június elejétől egyre több határsértő igyekszik eljutni Szegedre a vajdasági Martonos irányából.

 

tiszaba-fulladt.jpg

 

Míg korábban az emberek leginkább a töltés tövében gyalogoltak, a csatorna partján látható nyomok alapján ma már gyakran beljebb, az ártéri erdő sűrűjében, egy-egy fát ledöntve kelnek át a meredek falú vízfolyás fölött. A jelek szerint ezt a néhány métert nem mindenkinek sikerül száraz lábbal megtennie, kedden a csatornában több helyen is cipők, papucsok úsztak, a parton pedig mindenfelé sáros ruhákat dobáltak el.

Vasárnap délután itt két határsértő - ahogy a belgrádi Blic és a Délmagyarország megírta - a rendőröket látva beugrott a csatornába.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egyikük a túlsó oldalon partot ért, a másik férfi azonban az élő Tiszában a szerb mélység irányába sodródott. A magyar rendőrök azonnal riadóztatták a szegedi vízimentőket, valamint az esetről tájékoztatták a szerb hatóságokat, amelyek jelezték, hogy haladéktalanul több embert a helyszínre vezényelnek.

A magyar rendőrség egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, hogy megtalálták-e a férfit.
Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője kedden a helyszínen elmondta, a szerb rendőrség vasárnap este nem engedélyezte, hogy a magyar mentőhajó átlépje a határt. A férfi életét azonban már ekkor sem tudták volna megmenteni, legfeljebb a holttestet találhatták volna meg.

A menekült holttestét  a szerb oldalon kedden délután megtalálták.(Fotó:illusztráció,police.hu)